+45 96 15 30 00

7. juli 2022

Ny landbrugsreform fra januar 2023

Reglerne for ansøgning om tilskud fra EU ændres væsentlig fra januar 2023 – en række af reglerne er dog stadig uklare, og vi kan først forvente afklaring i løbet af efteråret 2022 eller omkring nytår. Det skal dog ikke holde os fra at skrive om de regler, hvor vi har en afklaring og de regler, vi er nødt til at agere på, på trods af usikkerheden.
3-meter bræmmer langs søer og vandløb
EU-kommissionen har ønsket at bredden på bræmmerne øges fra 2 til 3 meter. Det har betydning for etableringen af vintersæden allerede her i efteråret. Hvor bredden af bræmmen øges fra 2 til 3 meter er det vores vurdering, at man kun kommer i mål i 2023, hvis man undlader at så de 3 meter allerede her i efteråret.
Kort over vandløbene kan findes på de enkelte kommuners hjemmeside: Søg på ”2 m bræmme” og kommunens navn. Kort med bræmmer og søer kan også findes i MarkOnline.
De 3 meter gælder fra kronekanten – den øverste kant ned mod vandløbet/søen. Afgrænsningen bør markeres med stokke eller lignende inden såning af vintersæd går i gang, så alle bedriftens medarbejder ved, hvor der må køres med maskinerne.
Udtagning af 4 % af omdriftsarealet
Der er endnu ikke nogen endelig afklaring omkring de 4 % udtagning, men udgangspunktet fra Landbrugsstyrelsen er, at kravet kommer til at gælde. Vores udgangspunkt i Fjordland er derfor, at man skal planlægge efter at kravet om 4 % kommer til at gælde i 2023, skulle kravet falde bort kan man etablere vårsæd, hvor der ellers var planlagt brak.
Skal kravet falde væk vil det kræve at EU-Kommissionen tager initiativ til det – pt. presses der fra tysk side på for at kravet om afgrøderotation udskydes - ikke kravet om udtagning. En eventuel undtagelse vil også kræve, at den danske regering og dets støttepartier bakker op om det, hvilket der ikke er tegn på. Så man bør planlægge efter, at der skal findes 4 % af arealet til udtagning/brak.
Afgrøderotation er stadig i spil
Det første forslag som Landbrugsstyrelsen har sendt til EU om afgrøderotation er ikke blevet accepteret, så der arbejdes lige nu på forskellige kompromisser. Det betyder, at vi endnu ikke ved, hvordan reglerne om afgrøderotation eller afgrødevariation bliver gennemført. Vi har dog valgt at tage det samme udgangspunkt som Landbrugsstyrelsen, at vi ikke får problemer, selvom der sås samme afgrøde i en mark i efteråret, som der er i marken her i 2022. Men vi kan ikke få garantier.
Nye ét-årige tilskudsordninger
Der gives i 2023 tilskud til flere typer ét-årige ordninger som gives ud over grundbetalingen/basisindkomststøtten på ca. 1900 kr.:
Tilskud til udtagning af omdriftsjord ud over de 4 %, som obligatorisk skal tages ud.
Sats: 2740 kr.
Tilskud til slæt på humusrig omdriftsjord over 6 % kulstof, ingen gødning og harmoni. Husk plantedække med græs skal være etableret senest 1. januar
Sats: 3526 kr.
Tilskud til græs i omdrift eller permanent uden §3-udpegning, som har været anmeldt som græs i 2021 og 2022 og bliver liggende som græs i hele 2023 – ingen jordbearbejdning fra 1. maj 2021
Sats: 1500 kr.
Tilskud til frugt, bær, grøntsager, oliefrø, ærter, hestebønner, rodfrugter, hør, hamp, kartofler og evt. flere afgrøder. Stadig uklart, hvilke afgrøder, der kan få tilskud, noget falder måske ud. Mindst 5 % af omdriftsarealet skal være af ovenstående afgrøder, og der skal være en ekstra afgrødekategori
Sats: 610 kr.
Det var nogle af de vigtigste krav, som kommer og lidt om de nye støtteordninger. Der kommer flere afklaringer senere, og der kommer også langt flere detaljer på hen ad vejen.

Jakob T. Nikolajsen

Planterådgiver
Mail: jtn@fjordland.dk

Tlf: 9663 0553
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram