+45 96 15 30 00

31. maj 2023

Skadedyr i kornafgrøderne

Hold øje med skadedyr...
Kun i de færreste år ser vi udbredte angreb af skadedyr i kornafgrøderne, men vi opfordrer dog alligevel til at holde øje, og herunder vil vi kort skitsere de vigtigste skadedyr du skal kigge efter. I tabellen kan du se skadetærskler og bekæmpelsesmuligheder, men generelt anbefaler vi, at du kun bekæmper når skadetærsklen er overskredet. Dels har bekæmpelse med insekticider stor negativ betydning for bestanden af nyttedyr og andre naturlige fjender til skadedyrene, og dels er der for mange skadedyr udviklet resistens mod de få tilbageværende aktivstoffer, så vi skal passe på de midler vi har tilbage.
Angreb af kornbladbillen i vårbyg.

Kornbladbiller

Kornbladbillen kan i visse år optræde ret voldsomt -især i vårsæd, hvor de aflange huller fra gnavene. Der er netop gnavene, der er årsag til de mulige udbyttetab, eftersom bladene ikke kan omsætte solens stråler til energi. Larven er 4-5 mm lang og er meget fedtet og klæbrig.


Bladlus

Der findes flere forskellige arter af bladlus, men fælles for dem er, at de ved tilstrækkeligt stort antal kan reducere udbytterne ved at suge saften ud af planten. Man skal holde øje med bladlusene, og ved kraftige angreb bliver bladene fedtede og skinnende pga. udskillelsen af ”honningdug”. Bekæmpelse kan være aktuel, men ofte vil antallet af mariehønelarver, guløjer og snyltehvepse følge bladlusbestanden op hvorved en bekæmpelse muligvis kan undgås.


Kornbladlus i hvedeaks.
Orange-gul hvedegalmyg.

Hvedegalmyg

Flyvningen af den orange-gule hvedegalmyg følges hvert år via feromonfælder, der tiltrækker hanmyggene, og dermed gør os i stand til at vurdere antallet af myg. Det er de voksne myg, der skal bekæmpes inden æggene bliver lagt, så man undgår at larverne suger i de kommende kerner mens akset endnu sidder inden i stænglen. Stille grillvejr og fugtig jord forøger flyvningen. Følg anbefalingerne fra Fjordland, hvis du ikke selv har en feromonfælde sat op.


Bygfluer

Bygfluen angriber -på trods af navnet- oftest vårhvede og de største skader ses hvor der er sået sent. Ud fra beregning af gradddage i Fjordlands område vurderes det, at den 4-5 mm lange flue med gul ryg meget snart starter flyvningen. Hvis du selv vil følge med, kan du sætte en limplade op i marken, der tiltrækker fluerne. Den kan købes på www.gartnershop.dk (varenummer 114).


Bygfluen med den klare gule farve på ryggen.

ANDERS KJÆR

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram