+45 96 15 30 00

15. juni 2023

Registreringsnet uge 24:

Registrering af skadegørere i rug, hvede, vårbyg og havre

Svampesygdomme i rug
8. registrering er foretaget.

Brunrust har bredt sig i den forløbne uge, og der er fundet op til 100 procent angrebne planter. Rugen er nu så fremskreden i udviklingen, at bekæmpelse ikke længere er aktuel.

I nogle tilfælde er der også meldt om mange bladlus i rug. De samme vejledende bekæmpelsestærskler, som anvendes i vinterhvede og vårsæd, anvendes også i rug og øvrige kornarter.

Det gennemsnitlige vækststadie er 71 (første kerner har halv størrelse).
Svampesygdomme og skadedyr i vinterhvede
8. registrering er foretaget.

Svampesygdomme: Angrebene af Septoria er grundet det tørre vejr fortsat meget svage. Det er i år derfor anbefalet at springe sidste svampebekæmpelse rettet mod Septoria over. I områder, hvor der kan forekomme brunrust (sydlige områder og især sydlige kystnære områder), skal udviklingen af brunrust dog følges.

Der er pt. ikke fundet brunrust. Brunrust trives under varme forhold og over 12°C om natten samt ved bladfugt (dug er tilstrækkeligt). De dyrkede sorter har karakteren 2 eller 3 i modtagelighed for brunrust (0-3 skala, hvor 3 er meget modtagelig). Følgende sorter har karakteren 3: Pondus, RGT Bairstow, Kvium, Champion og Chevignon.

Bekæmpelse af brunrust anbefales til og med vækststadie 69 ved over 25 procent angrebne planter. Dette er svage angreb. Evt. bekæmpelse skal udføres ved svage angreb for at have tilstrækkelig effekt. Jo senere sprøjtning mod brunrust udføres jo større mulighed er der for at behandlingen holder tilstrækkeligt længe. Jo senere bekæmpelse jo lavere dosis kan bruges og jo bedre kan behovet for evt. bladlusbekæmpelse vurderes. I oversigt 1 ses udvalgte midlers effekt mod brunrust og andre svampesygdomme.
Anvend midler med bedst effekt mod brunrust i omkring kvart dosis. Vær obs på triazolreglerne. Bemærk også sprøjtefristerne.
Propulse og Pictor Active indeholder SDHI-midler og kan med fordel undlades for ikke at selektere for resistens hos Septoria mod midlerne.

Gulrust er fundet med svage angreb på én lokalitet på Bornholm i RGT Stokes og Kvium, hvor det er fundet enkelte striber på meget få blade (0,01 pct. angrebne planter). Bayer har i den forløbne uge også meldt om gulrust i en ubehandlet mark med Benchmark. Sorten er ikke længere i nævneværdig dyrkning og har karakteren 4 modtagelighed, som betyder ekstrem modtagelig.
Gulrust kan godt trives i tørt vejr, så følg udviklingen i meget modtagelige sorter, dvs. Zyatt (3 i modtagelighed). Følgende sorter har karakteren 2 i modtagelighed: Heerup, RGT Stokes, KWS Extase, DLG Wheat Mix Star. Sorterne er dog ikke meget modtagelige, og der er i år kun meldt om få tilfælde af gulrust i hvede, så risikoen for betydende angreb i disse sorter er lille.

Hold også øje med evt. hvedebladplet (DTR). I de pløjede marker er der dog pt. ikke hvedebladplet eller kun svage angreb. Lige nu findes derimod mange marker med fysiologiske pletter, som kan forveksles med hvedebladplet. Se oversigt 1.
Oversigt 1. Oversigt over forskellige midlers effekt mod svampe samt sprøjtefrister i hvede. Midler med god rusteffekt anbefales ved behov.
Skadedyr: Der er fundet bladlus i ca. 75 procent af markerne med op til 50 procent angrebne strå. Der er pt. udløst bekæmpelse (mindst 40 procent angrebne strå) i 2 procent af observationerne.

Den vejledende bekæmpelsestærskel for bladlus er ligesom i vårsæd:
25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse og
40 procent angrebne strå, hvis der ikke samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Tærsklerne gælder til st. 73 (alle kerner halv størrelse, tidlig mælkemodenhed).
Frem til st. 75 (alle kerner fuld størrelse, kerneindhold mælket til let grynet ) er bekæmpelse aktuel ved 100 procent angrebne strå.
Et strå tæller som angrebet, blot der findes én bladlus pr. strå. Ved sen bekæmpelse skal man dog samtidig vurdere antallet af bladlus pr. strå og afgrødens ”grønhed”. Jo flere store kolonier og jo grønnere afgrøden er, jo større behov for bekæmpelse.

I hvede anbefales lavere doser end i vårbyg, fordi bladlusene er lettere at bekæmpe i aksene i hvede end i bunden af afgrøden i vårbyg. Anvend ved behov 0,1 kg Lamdex, 0,05 kg Kaiso Sorbie, 0,05-0,1 l Mavrik, 0,05-0,125 kg Pirimor eller 0,08-0,1 kg Teppeki. Pirimor og Teppeki skåner nyttedyr, så risikoen for fornyet opformering nedsættes ved brug af disse midler.

Betydende angreb i de øvrige vintersædsarter er sjældne, men de samme tærskler anvendes i alle kornarter. Vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister. Se oversigt 2.

Oversigt 2. Sprøjtefrister i korn for skadedyrsmidler.
Det gennemsnitlige vækststadie er 66 (blomstring). Variationen er vækststadie 57-71.
Svampesygdomme og skadedyr i vårbyg
4. registrering er foretaget.

Svampesygdomme: Angrebene af alle 4 svampesygdomme er stadig svage. Bygrust er mest udbredt, men der er kun udløst bekæmpelse i 1 procent af de ubehandlede marker. Angrebene af bygbladplet er også svage. Mest bygbladplet er fundet i de meget modtagelige sorter RGT Planet og Avenue, men her er heller ikke udløst bekæmpelse.

Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter frem til vækststadie 65 (blomstring) ved over 10 procent angrebne planter. De fleste af de dyrkede sorter er modtagelige.

Bygbladplet bekæmpes i meget modtagelige (RGT Planet, Avenue) og modtagelige sorter (Skyway, Prospect, Focus, Lexy ) ved over 10-25 procent angrebne planter frem til vækststadie 65 (blomstring).

Angrebene af skoldplet er meget svage.

Det tørre vejr medfører at bygrust og i modtagelige sorter også bygbladplet er målet for evt. bekæmpelse. Der kan derfor i mange marker anvendes billige midler med god effekt mod rust. Jo senere bekæmpelse jo lavere dosis er nødvendig.

Der er ikke fundet angreb af Ramularia. Bekæmpelse målrettet Ramularia anbefales ikke, da år med betydende angreb er meget sjældne, og der skal benyttes meget høje doser af Propulse for at få tilstrækkelig effekt. Bekæmpelse skal endvidere udføres før symptomer ses.

Skadedyr: Der er fundet bladlus i ca. 80 procent af de ubehandlede observationer, og angrebene har bredt sig i den forløbne uge. Bekæmpelsestærsklen for bladlus på mindst 40 procent angrebne strå er overskredet på ca. 20 procent af lokaliteterne.

Den vejledende bekæmpelsestærskel er ligesom i vinterhvede 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse og 40 procent angrebne strå, hvis der ikke samtidig er behov for svampebekæmpelse. Et strå tæller som angrebet, blot der findes én bladlus pr. strå. Bekæmpelse tilstræbes udført før der udvikles kraftige angreb, da kraftige angreb kan være svære at bekæmpe effektivt i vårsæd.

Angrebene af bladlus er traditionelt højest i de sydlige og østlige egne og lavest i Vest- , Midt- og Nordjylland.

Det langvarige tørre vejr fremmer bladlusene, og det er vigtigt at undersøge markerne for angreb.

I nogle marker er også mange kornbladbiller. Der er fundet op til 50 procent strå med larver. Den vejledende bekæmpelsestærskel er 0,5-1,0 larve pr. strå indtil omkring begyndende skridning, hvorefter bekæmpelse ikke længere anbefales.

Til bekæmpelse af bladlus i vårsæd kan f.eks. anvendes 0,125 kg Pirimor 500 WG. Dosis kan nedsættes til 0,05 kg ved anvendelse på et tidligt vækststadie eller i tynde marker, hvor det er lettere at ramme bladlusene. Pirimor skåner nyttedyr, så der er mindre risiko for, at bladlusene igen opformerer sig i marken. Ved mange kornbladbillelarver anbefales derimod pyrethroider (0,15 kg Lamdex (må anvendes i st. 9-12 og 37-65), 0,075 kg Kaiso Sorbie, 0,1 l Mavrik). Evt. kan der anvendes en blanding af Pirimor med et af disse midler i reduceret dosis, dvs. f.eks. 0,05 kg Pirimor + 0,1 kg Lamdex.

Visuelt vurderet opnås den bedste effekt mod bladlus i vårsæd ofte med Pirimor, mens der efter brug af pyrethroider tit efterlades flere bladlus. Tidligere års forsøg med bladlusbekæmpelse viser dog, at merudbyttet ved brug af pyrethroider ikke er lavere end ved brug af Pirimor.

I tætte marker er det vigtigt at anvende meget vand og langsom kørsel, så sprøjtevæsken kan trænge ned i afgrøden til bladlusene, der opholder sig på stråene i jordoverfladen og under de nedre blade. Anvend på tørre planter mindst 200 l vand og gerne mere afhængig af plantemassen (vækststadie og buskning). Ved sprøjtning på fugtige planter kan vandmængden reduceres.

Det gennemsnitlige vækststadie er 48 (tæt på første stak synlig), og variationen er vækststadie 37-53.
Foto: Vårbygsorter med mlo-resistens kan reagere med disse pletter kaldet ”mlo-pletter”. Pletterne ses mere udbredt end normalt i år og tillægges mindre betydning. Symptomet har ikke noget med meldug at gøre. Fotograferet 13. juni 2023 af Emil Elsborg Christensen, Agrovi.
Svampesygdomme og skadedyr i havre
4. registrering er foretaget.

Angrebene af svampesygdomme er svage. Der er kun fundet meldug i 2 tilfælde nemlig i Symphony (5 pct. angrebne planter) og Dominik (0,1 pct. angrebne planter). Meldug anbefales i modtagelige sorter bekæmpet til vækststadie 65 (blomstring) ved over 50-75 procent angrebne planter. Sorterne Delfin og Scotty er resistente mod meldug.

Angrebene af bladlus har bredt sig i den forløbne uge. Bekæmpelsestærsklen på mindst 40 procent angrebne strå er overskredet på ca. 15-20 procent af lokaliteterne.

I nogle marker er også mange kornbladbiller. Der er fundet op til 70 procent strå med larver. Den vejledende bekæmpelsestærskel er 0,5-1,0 larve pr. strå indtil omkring begyndende skridning, hvorefter bekæmpelse ikke længere anbefales. Udviklingen af skadedyr i havre følger ofte udviklingen i vårbyg.

I havre foretages der relativ få registreringer.

Det gennemsnitlige vækststadie er 44 (fanebladets bladskede opsvulmet). Variation 39-53.
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIV
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram