+45 96 15 30 00

6. marts 2024

Vårsædsetablering: husk det gode såbed

HVIS DU VIL PLØJE I LERJORD, SÅ VENT

Når lerjorden er helt vandmættet vil for tidlig pløjning resultere i våd, svær bearbejdelig jord. Efterfølgende etablering af såbed kan resultere i store knolde, som det er tæt ved umuligt at opnå en god krummestruktur i. Desuden er der risiko for at kørsel i bunden af furen, kan give betydelig pakning af underjorden.

En god etablering er grundlaget for en god høst. For at lave et godt såbed, kræves at jorden er så tør, at jorden kan smuldre ved harvning, hvilket har lange udsigter mange steder. Derfor bør man overveje, om man skal justere strategien dette forår.
Foto: Peter Byberg
Vårsæd har en kort vækstsæson og kvitterer udbyttemæssigt for en tidlig etablering, men der er først betydelige udbyttetab ved såning efter ca. 20. april. Frem mod 1. maj er udbyttetabet omkring 10 procent, hvilket hurtigt er sat over styr ved en dårlig etablering.

Ved at undlade pløjning af den våde lerjord, kan man tidligere og hurtigere lave en god etablering i lerjorden, da et mindre jordlag behøver at være tilstrækkelig tørt, for at lave et godt såbed uden knolde. Når overjorden er stærk og tør nok til færdsel, kan man starte med en let, ganske øverlig harvning, for at bryde overfladen og øge udtørringen. Herefter afventes såbedsharvning.

Når der såbedsharves, må der ikke hives store knolde op,- så er man for tidligt ude og bør afvente yderligere udtørring eller eventuelt reducere arbejdsdybden.
Har man en overjord med 3-4 pct. humus/hyppig halmnedmuldning, kan man ofte reducere harvedybden og opnå et godt såbed.

PLØJEFRI ETABLERING AF VÅRSÆD

Når man ikke pløjer, er jorden mere fast. Det betyder at sådybden ikke behøver at være så dyb, for at sikre kontakt mellem kerne og fast jord. Kommer kernerne dybt i jorden, betyder den faste/køligere jord en langsommere fremspiring - og det er der ingen grund til. Så hellere lidt øverligere sådybde.

Er der ikke anvendt glyphosat i efteråret, bør marken nedvisnes med glyphosat inden første opharvning for at undgå tidligere fremspiret græs- og tokimbladet ukrudt fortsætter sin vækst. Anvend 360-720 gr. aktivstof afhængig af ukrudtets størrelse og type.

VÅD JORD OG GYLLE ER EN SKIDT KOMBINATION

Gylle bør ikke køres ud på våd lerjord. I år vil det i praksis umuliggøre at det køres gylle ud før pløjning. Uanset om man vælger såning uden foregående pløjning eller om man fastholder en strategi med forårspløjning, anbefales det i år vente med at udbringe gylle til efter fremspiring.

Placer startgødning i forbindelse med såningen. Hvis såmaskinen ikke kan placere gødningen, viser forsøg at samsåning i praksis fungerer godt.
Udbring gyllen med slæbeslanger, når afgrøden er kommet godt fra start. Overvej evt. at anvende en gylleudlægger, for reduktion at jordpakning i gyllesporene. Kvælstofudnyttelsen kan øges ved tilsætning af syre, som især er relevant i blæsende, varmt vejr og i vårbyggens tidlige vækststadier.
Foto: Henning Sjørslev Lyngvig
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

OLE KRUSE

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram