+45 96 15 30 00

19. juni 2024

Slåning af grøfter og vejkanter for gold hejre, væselhale mm.

Markkanterne bør være en del af din strategi for at undgå frøspredning af besværlige ukrudtsarter.

En stabil græskant

Først og fremmest er det vigtigt at markkanten beskyttes mod ukrudtsmidler og jordbehandling, for at sikre en tæt og stabil græskant af flerårige græsser. Det hindrer fremspiring af de besværlige enårige ukrudtsarter i markkanten.
Gold hejr trives langs veje og skel, hvor der ikke er en fast kant af flerårige græsser (Foto: Seges)

Slåning af markkanter

Hvis der i markkanten står græsukrudt, som for eksempel gold hejre, væselhale, agerrævehale eller italiensk rajgræs, bør de afslås. Ved at afslå markkanten 2-3 uger efter græssernes skridning, undgår du, at de danner frø som kan eftermodne.

Kunsten er at slå græsserne inden de danner spiredygtige frø, men ikke så tidligt at de efter slåning danner nye skud, der kan danne frø. Det bedste tidspunkt er omkring græssernes blomstring, hvilket for de fleste arter er i midten af juni. I tabellen ses en oversigt over, hvornår og hvor længe, de forskellige arter blomstrer.

For at tage hensyn til blomster som er fødegrundlag for bier og insekter, bør slåningen ske så sent som muligt inden frøspild.
Oversigt over antal dage fra skridning til blomstring og fra blomstring til frø er modne (landbrugsinfo.dk)
I kanten af læhegn ses Gold hejre. For at forebygge spredning i marken er der slået en smal stribe. (Foto: Seges)

Undgå at pløje / høste for tæt på markkanten

Når høsten og tiden til at pløje kommer, skal der ikke høstes for tæt på græskanten, da det kan flytte besværlige ukrudtsarter med ind i marken, hvor de let spreder sig til større dele af marken.

Små indsatser såsom at tænke græskanterne med i ukrudtsstrategien, løser måske ikke et ukrudtsproblem her og nu, men vi hjælper os selv, ved at undgå spredning af besværlige ukrudtsfrø, som kan give problemer senere.
Har du spørgsmål, eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

IDA STÆRK NICOLAJSEN

Økologi- og planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram