+45 96 15 30 00

23. februar 2022

Anvendelse af type 2 korrektioner for grise

En del bedrifter med grise anvender en type 2 korrektion til at beregne N og P udskillelsen fra deres dyr.
Type 2 korrektionen har traditionelt taget udgangspunkt i det foder, som dyrene er fodret med og den konkrete produktion af dyr på hver ejendom og for hver dyretype på en bedrift.
I forbindelse med en stribe administrative kontroller af gødningsregnskaber er vi blevet opmærksomme på at Landbrugsstyrelsen har en meget restriktiv tolkning af reglerne, der blandt andet skyldes de begrænsninger, som indberetningssystemet giver.
På trods af en god dialog med Landbrugsstyrelsen om en række uhensigtsmæssigheder, er der kun håb om at reglerne kan blive ændret fremadrettet. Vi vil derfor her kort ridse reglerne op.
Enten type 1 eller type 2 pr. dyretype pr. bedrift
Hvis man vil bruge en type 2 korrektion, skal alle ejendomme med samme dyretype, inden for en bedrift, bruge type 2 korrektion. Det vil sige, at en lille ejendom uden tilstrækkelig med data kan forhindre, at andre ejendomme i bedriften bruger type 2 korrektion.
Vi kunne ønske os, at enten Mark Online eller Gødnings- og husdyrindberetningen (GHI) har givet en advarsel, hvis ikke reglerne blev efterlevet, men det har ikke været tilfældet. Faktisk er det sådan at GHI selv retter en type-2 korrektion om til en type-1 korrektion, hvis det giver en lavere produktion for den enkelte landmand.
Det er derfor nødvendigt, at vi i fællesskab får tjekket, at de firkantede regler er overholdt i de gødningsregnskaber, som allerede er indsendt for 2020/2021 og i de planer, som er lavet for 2021/2022.
Hvis der er brugt type 2 korrektioner, men også type 1 for minimum en anden ejendom med samme dyretype, skal man løse problemet ved enten:
At genberegne hele gødningsregnskabet alene med type 1, hvis der ikke findes data nok på alle ejendomme.
Lave en fælles type 2 korrektion på tværs af ejendomme med samme dyretype, så der for alle ejendomme indberettes samme foderforbrug og protein og fosfor pr. FEsv.
Gødningsstrategier for 2020/2021
Vi har mulighed for at lave rettelserne efter reglerne, inden der sendes ind her i foråret. Problemet er dog, at hvis gødningen er kørt ud ifølge planen - lavet i vinteren 2021, så er der er betydelig risiko for overgødskning og harmoniproblemer.
Gødningsåret 2021/2022
GHI er tilrettet i januar 2022, så man kan indberette en type 2 korrektioner på en ejendom, selv om type 2 for denne ejendom er ugunstig. Man behøver derfor ikke at lave en gennemsnitsberegning på tværs af ejendomme. Men overordnet er reglerne de samme som tidligere. Der må ikke bruges type 2 medmindre alle med samme dyretype bruger type 2.
Eneste undtagelser er, at tilkøbte ejendomme i det første år må bruge type 1 – selv om resten af bedriften bruger type 2. (Det er en ny regel fra og med gødningsåret 2021/2022, som blev indført i foråret 2021.
I praksis giver polte under 115 kg i en besætning med søer, smågrise og slagtesvin problemer, da polte hører med under dyretypen slagtesvin, og dermed kan blokere for at bruge type 2 for hovedproduktionen af slagtesvin.
Mange bedrifter har også en mindre produktion af slagtesvin på et site uden E-kontrol, og en sådan lille produktion kan også forhindre, at der kan bruges type 2 for hovedejendommen.
De sidste to udfordringer skal vi have løst i gødningsplanlægningen for 2022, før vi kan bruge type 2 korrektionen for slagtesvin på bedriften.
Mulige løsninger fra 2022/2023 gødningssæsonen
Der arbejdes på, at sopolte kan defineres som en separat dyretype. Det vil løse problemet med, at en lille produktion af polte ved hjemmeavl - eller en karantænestald til indkøbte polte - kan blokere for, at den egentlige slagtesvineproduktion kan anvende foderkorrektion. Det vil kunne løse problemer, hvor polte er på en soejendom, mens slagtesvinene er på andre ejendomme. Vi forventer, at denne ændring vil komme fra 2022/2023 sæsonen.
Der arbejdes også med uhensigtsmæssigheder i dokumentationskravene, f.eks. kravet om minimum 365 dages dokumentationsperiode, hvor en ændring til 360 dage kunne være en hjælp, fordi man ved kvartalsvise opgørelser nogle gange kommer under 365 dage for 4 kvartaler.

"Kontakt mig gerne hvis det giver anledning til spørgsmål"

Jakob T. Nikolajsen

Planterådgiver
Mail: jtn@fjordland.dk
Tlf: 9663 0553
Tilbage til vores nyhedsarkiv
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram