+45 96 15 30 00

7. juli 2022

Begræns spredning af ukrudt under høst

Spredningen kan gå meget hurtigt...
Især for græsukrudt har vi de seneste år set hvorledes spredningen går meget hurtigt. Også to-kimbladet ukrudt kan spredes hurtigt. Igen i år har vi set, hvorledes vi blot efter et år kan stå med et meget stort problem med Væselhale.

Høstmaskiner spreder ukrudt - ikke bare inden for marken - men også over lange afstande.

I praksis er det vanskeligt helt at undgå spredning med maskiner. De kan være vanskelige at gøre helt rene mellem skift fra mark til mark. Men det betaler sig at tænke sig om og forsøge at begrænse spredningen bedst muligt.

Hovedrengøring vil omfatte rengøring med trykluft og tømning af stenfælden på mejetærskeren og rengøring af ballekammeret på halmpresseren. Vær opmærksom på hjørner og steder hvor avner, skidt og ukrudtsfrø gemmer sig og kan falde af i næste mark. Man skal kravle ind i maskinen for at blæse alt rent.

Rengøring light af mejetærskeren omfatter åbning af alle solde (helt op!), og blæser og cylinder indstilles med højest mulige omdrejninger. Herefter lader man mejetærskeren køre i 5-10 min. med værket slået til. Fej til sidst alle avner og skidt af, inden der køres videre til næste mark. Rengøring af en presser gøres bedst ved at have trykluft til rådighed i marken. Aftal som minimum en rengøring light med maskinstationen inden maskinerne kører ind i dine marker. Vi vil gøre os selv en kæmpe, kæmpe tjeneste i begrænsningen af ukrudtsspredningen, hvis vi lykkes med det.

Så ikke ukrudt ”med vilje”. Gennemfør hovedrengøringen hjemme på gården og destruer affaldet, så man ikke ”sår” ukrudt i marken.

Spred aldrig afrensning fra korn og andre afgrøder på marken.

Nedenfor ses frø af Væselhale. Her er det vigtigt, at soldene kontrolleres for frø, der kan hænge fast. Se den lange stak.

THOMAS GRAM

Planterådgiver
Mail: tgr@fjordland.dk
Tlf: 9663 0558
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram