19. september 2024
Bøvlede arealer og ny natur kan nu gå hånd i hånd
Ordningen ”Permanent Ekstensivering” har til formål at reducere udledningen af drivhusgasser, begrænse kvælstofudvaskningen og forbedre biodiversiteten gennem ekstensivering af landbrugsarealer.
Står du med ugunstige landbrugsarealer på mindst 0,3 ha eller arealer, hvor du blot ønsker mere natur? Naturen er måske allerede på vej? Det netop disse arealer, som tilskudsordningen er tiltænkt. Det er oftest på disse arealer hvor det giver mest mening at ekstensivere, både økonomisk og til størst gavn for naturen.
Tilskuddets størrelse
Her er der mulighed for at søge engangsbetaling for arealer i omdrift på 82.500 kr./ha og for arealer med permanent græs på 35.500 kr./ha. Driftstypen bestemmes af, hvad der har været anmeldt i fællesskemaet i perioden 2021-2023. Man skal huske, at tilskuddet er skattepligtigt. Tilskudsordningen lukker for denne gang allerede den 31. oktober 2024, men den forventes at åbne igen i 2025, som en del af Aftalen om den Grønne Trepart.
Hvad betyder "permanent ekstensivering"?
Når man ekstensiverer arealet permanent, ”frasælger” man sig retten til at opdyrke arealet, og der bliver tinglyst forbud mod sprøjtning, gødskning og jordbearbejdning samt tilskudsfodring. Der vil fortsat kunne søges grundbetaling på arealet, og der vil i flere tilfælde kunne søges tilskud til pleje af græs- og naturarealer, hvor arealet enten afgræsses, eller der tages slæt.
Man forpligtiger sig desuden til at medvirke i et eventuelt vådområdeprojekt, hvis dette skulle blive relevant.
Permanent ekstensivering kan kombineres med skovrejsning. Det kræver dog et lidt særligt set-up, som bl.a. er muligt gennem Klimaskovfondens tilskudsordning.
Hvordan fremmer man naturen på ekstensiverede arealer?
Er arealet næringspræget fra tidligere drift, og er naturværdien lav, det vil sige HNV under 5, må der jordbearbejdes i 2025 for at fremme biodiversiteten. Her kan man fx skrælle dele af den næringsholdige overjord af, dybdepløje eller lave paddeskrab og vandhuller til gavn for padder, fugle og insekter. Disse tiltag vil typisk kræve en tilladelse fra kommunen. Der kan i nogle tilfælde søges midler til disse tiltag.
Er der ikke blomstrende planter på arealet, kan man også udså frø til hjemmehørende planter for at sætte skub i udviklingen af biodiversiteten - dette skal gøres året efter ekstensivering.
En god mulighed er at starte ekstensiv græsning, gerne helårs, på arealet, hvilket hurtigt fremmer en spændende udvikling på arealet. Pleje med græsning og slæt kan der søges støttekroner til. I denne ordning ”Pleje af græs og naturarealer” kan der søges frem til den 26. september.
Ligeledes vil støtte til hegn om arealet også i mange tilfælde kunne søges gennem hegningsordningen. Det forventes, at denne ordning åbner i midten af oktober, og at der kan søges frem til midten af december.
Der kan med fordel søges rådgivning til, hvordan du konkret fremmer biodiversiteten.
For mere information om permanent ekstensivering
SE FAKTA ARKHar du spørgsmål, eller er du nysgerrig på, hvad permanent ekstensivering kan giv af muligheder på din ejendom, så husk at den indledende rådgivning er gratis hos Fjordlands udtagningskonsulenter...
MAGNUS MØLLER RASMUSSEN
Natur- og udtagningskonsulent
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET