9. oktober 2024
Der bliver også krav om 4% brak i 2025
Der er ikke nogen afklaring i forhold til 2026, men der bliver givet udtryk for at regeringen hellere ser, at der tages permanente tiltag i brug fremfor etårige løsninger med brak, som kan lægges tilbage til landbrugsdrift når året er gået. Men en afklaring for 2026 vil helt sikkert også trække ud.
Forventningen er, at den frivillige brakordning vil fortsætte, så der kan søges støtte på 2.740 kr. til arealer ud over de 4%. Derudover forventes ordningen med bestøverbrak og et ekstra tilskud, at fortsætte, stadig kun for den del af arealet, som overstiger 4 %-point. Det er dog mere usikkert, om der afsættes midler til, at støttebeløbet kan blive 1.500 kr. pr. hektar for bestøverbrak. Måske bliver det der tale om en lavere støttesats.
Taksten for grundbetaling ventes at falde til 1744 kr. pr. ha. i 2025.
Krav om afgrøderotation/GLM 7
De nuværende GLM 7-regler fortsætter uændret i 2025. Baggrunden er umiddelbart, at Landbrugsstyrelsen ikke har mulighed for at implementere ændringer i ansøgningssystemet inden ansøgningsrunden i 2025.
Det betyder kort fortalt, at vi nu rammer det år, hvor reglerne slår fuldt igennem på den måde, at der skal sås en anden afgrøde i marker, som har haft samme afgrøde i årene 2022, 2023 og 2024.
Både marker med vinterhvede, vinterrug og nok særligt vårbyg bliver en stor udfordring. Overvej alternative afgrøder, men overvej også at lave blandsæd, hvor afgrøden kan afsættes eller anvendes som foderkorn.
I det almindelige sædskifte kan vi nogenlunde holde overblikket, men ved sammenlægning af marker eller med nye arealer i markplanen er der stor risiko for at komme galt afsted, så spørg hellere en ekstra gang, hvis der er tvivl om, hvilken afgrøde Landbrugsstyrelsen har registreret i de foregående år.
For majs vil fortsat gælde, at græsefterafgrøder kan give den nødvendige rotation, hvis majsen alle årene er blevet anmeldt med den rigtige kode. Det betyder dog, at efterafgrøden ikke kan tælle som frivillig målrettet efterafgrøde og dermed ikke kan få det ekstra tilskud.
Vær desuden opmærksom på kravet om at 35 % af arealet dyrkes med en ny afgrøde hvert år.
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...
JAKOB T. NICOLAJSEN
Teamleder Planter, planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET