RODUKRUDT OG NEDVISNING
Er der kvik eller andet rodukrudt i efterafgrøden anvendes glyphosat. Der kan opnås en god effekt i efteråret, så længe der er vækst i planterne og der sker en transport af glyphosat ned i udløberne. Anvend en stor vandmængde på 180 til 200 l vand pr. ha, hvis sprøjtevæsken skal trænge ned i en stor plantemasse af efterafgrøde, selv om der normalt anbefales en mindre vandmængde ved sprøjtning med glyphosat. Den første nattefrost er ikke til hindring for fuld effekt af glyphosat mod kvik.
Husk at kvik skal have tre blade for at opnå tilstrækkelig virkning, og vent mindst 7-10 dage før jorden røres.
Lerjord
Hvor jorden er så leret at det kan være vanskeligt at lave et godt såbed når der forårspløjes, kan det være formålstjenligt at destruere efterafgrøden inden vinter, så der kan laves en god pløjning. Efterafgrøden kan nedpløjes direkte hvis den ikke er alt for kraftig. Er der tale om en kraftig efterafgrøde – uden rodukrudt, kan efterafgrøden brakpudses – eventuelt nedvisnes med Glyphosat i sammenpløjninger.
Reduceret jordbehandling
Hvor der praktiseres reduceret jordbehandling, vil det oftest være anbefalelsesværdigt med en nedvisning. Hvor der ikke er rodukrudt, anbefales det dog at nedvisning sker så sent som muligt – typisk i marts måned.
Efterafgrøder af korn og græs
En frøgræsmark, kornefterafgrøder eller groft græsukrudt er ofte lig en nedvisning, ikke nødvendigvis den 20. oktober, men inden jul. Det vigtige med nedvisningen er at få de døde planter til at slippe jorden, således at etableringen af den nye afgrøde bliver lettere.
Græs og korn er ikke så hurtigt omsættelige og derfor skal der pløjes, så tidligt som muligt og senest 1. februar for at få omsætningen sat i gang og det opsamlede kvælstof kan frigives til den kommende afgrøde.
OLIERÆDDIKER OG HONNINGURTER
Den blågule blanding, som ses mange steder, er to plantearter, som er meget nemt omsættelige, og derfor er det sjældent nødvendigt at gøre noget ved denne efterafgrøde.
Planterne fryser normalt væk og rådner hurtigt efter de første nætter med frost. De fleste år vil man sagtens kunne nedpløje efterafgrøden direkte efter vinteren. Er efterafgrøden blevet meget kraftig, så den kan slæbe i plov, gyllenedfælder og såmaskine, er det en fordel at få slået efterafgrøden af.
En tromling i frostvejr er også en mulighed, da det ødelægger stænglerne og safttransporten i planten stoppes.
De store efterafgrøder har også en stor rod, som har bidraget positivt til en jordløsning, hvorfor en pløjning ofte kan undværes.
Efterafgrøder i majs og efterafgrøder med kvælstoffikserende arter
Husk, at efterafgrøderne i majs først må destrueres efter den 1. marts 2023.
For de efterafgrøder, der er med kvælstoffikserende planter, er destruktionsfristen først den 1. februar 2023.