+45 96 15 30 00

18. november 2024

Fornyet interesse for roer

”Roens dag” den 23. okt. på: Elmegården, v/Lars Kristensen var yderst velbesøgt. 
Nedenstående er gengivet de vigtigste budskaber fra dagen.

Arrangementet afholdes som del af et GUDP projekt med navnet ”Unbeetable” et projekt der måske vil får roen tilbage på markerne igen. Formålet er at videreudvikle håndteringsteknikker, dyrkning og fodring.
LÆS OM PROJEKTET OG HVAD GUDP STÅR FOR HER
Landmænd, forskere AU Viborg Aarhus universitet, rådgivere og andre kloge udtalte sig på ”Roens dag” som jeg, Ole Kruse, hørte det:
- Få og små foderroearealer skyldes gamle minder om meget arbejde og tung håndtering, der er svære at overvinde.
- Landmænd forsøger konstant på at udvikle arbejdsprocesser og lette arbejdsdagen, også inden for roehåndtering.
- Roerne dyrkes i vekseldrift (min 3 frie år uden roer). De fortsætter med at vokse om efteråret, efter at andre afgrøder er blevet høstet – er derfor supergode næringsstof fangere og medregnes Ikke i efterafgrøde grundlag.
- At dyrke sukkerroer på en mark, der ellers anvendes til korn, er en naturlig metode til at reducere mængden af ukrudt og forebygge plantesygdomme.
- Dyrkning af roer til foder er især interessant i de områder - marker, hvor udbyttepotentialet i foderroer er 30 til 40 pct. større, end det er ved dyrkning af majs.
- Ukrudts bekæmpelse - Rettidighed er meget vigtigt i dyrkning af roer, kan man ikke det, SKAL man ikke tænke i roer, da de ikke tåler konkurrence.
- Roeproducenter har endnu ikke helt lav fremstillingspris, men mindre variation i fremstillingsprisen.
- Med muligheden for at ensilere roer oven på en Majs- eller Græsensilage i plansiloen, bør foderroer få en større udbredelse, der så vil gavne økonomien i mark.
- Foulum resultater viser, at ensilerede roer oven på Majs-, eller Græsensilage stakken, giver den samme mælkeproduktion som ved den traditionelle fodring.
Holmer roeoptager – enorm kapacitet
Robot såer og renholder roemark
Roer snittes og lægges ud oven på majsstak
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

OLE KRUSE

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram