7. august 2024
Har din hvede "crazy top"?
Der er i år modtaget flere planteprøver af vinterhvede med dværgvækst og deforme aks. Se foto 1-3. Angrebene optræder på enkeltplanter spredt i marken, og i de fleste tilfælde er der tale om mindre udbredte angreb.
Der er påvist angreb af svampen Sclerophthora macrospora i planterne. Svampen har ikke noget dansk navn, men kaldes ”Downy mildew” eller ”Crazy top” på engelsk altså ”Skøre top”. Svampen er så vidt vides kun påvist én gang tidligere i Danmark nemlig i 2015.
Tit ses også kraftig buskning. Små planter er mere følsomme for angreb end ældre planter. Ved sene angreb ses mindre dværgvækst, og aksene er mindre deforme.
Svampen trives kun ved fugtige forhold i jorden, da zoosporerne kræver meget vand for at spredes. Zoosporerne spredes fra jorden til planterne. Den usædvanlig fugtige vækstsæson i år har derfor fremmet svampen. Af forebyggende foranstaltninger angives derfor dræning.
Foruden hvede angives de øvrige kornarter, græsser og majs som værter. Svampen er en obligat parasit, dvs. den kan kun leve på levende planter.
Svampen overlever via zoosporer i jorden. Ved mere udbredte angreb anbefales sædskifte. Et konkret antal år er ikke angivet. I år er i Danmark også set angreb i marker uden korn som forfrugt. Da svampen normalt ikke er noget problem i Danmark og kræver megen fugt for at spredes, vurderes risikoen for angreb generelt som lav.
Svampen er ikke udsædsbåren, men kan spredes via angrebne planterester i udsæden.
Der er ingen muligheder for kemisk bekæmpelse.
SEGES Innovation har fået en del meldinger om angreb af den nye hvedesygdom ”Crazy Top”.
Selv om hvedehøsten er begyndt, kan man stadig nå at tjekke nogle hvedemarker for evt. angreb. Angreb kan let overses, da planter med symptomer ses i bunden af afgrøden. Kig efter lave planter i bunden af afgrøden med deforme aks. Meldinger om fund og observationer modtages gerne.
Planter fra samme mark med uangrebne planter øverst og stigende symptomer nedad.
Nærbillede af hårdest angrebne plante fra billede 1
Nærbillede af angrebne aks
Angreb i mark. Bemærk de meget sene sideskud med symptomer helt nederst i afgrøden.
Aks fra mark med symptomer
Fotos i denne artikel er taget af Ghita Cordsen Nielsen, SEGES Innovation
Har du spørgsmål eller behov for sparring i marken, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...
JENS CHR. LUNDGAARD
Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET