+45 96 15 30 00

22. februar 2023

Hvornår skal vintersæd og vinterraps tilføres gødning?

Mange faktorer afgør rækkefølgen for tilførsel af gødning
Som hovedregel står vinterraps først i køen, når der skal tilføres gødning om foråret. Derefter vinterbyg, vinterrug og vinterhvede i nævnte rækkefølge. Men der er naturligvis mange faktorer, som afgør rækkefølgen for tilførsel af gødning til de forskellige arter. Og ofte tilføres gødning samtidigt, når nu gødningssprederen alligevel er på bedriften.

Gødskning bør først foretages lige før vækststart. Som en tommelfingerregel kan man starte med at gødske vinterraps i slutningen af februar, mens det for vinterbyg typisk er primo/midt i marts. Første gødskning af vinterrug og vinterhvede er typisk midt/sidst i marts.

Gødningsmængden og rækkefølgen af handelsgødning og gylle er fastlagt ved vinterens gødnings-planlægning. Typisk starter man med handelsgødning og venter med det tungere gyllegrej til senere.

Som hovedregel gælder for alle arter, at der bør tilstræbes at gøde svage afgrøder lidt ”hårdere” end kraftige afgrøder. Som hjælp til at vurdere, om afgrøden er kraftig, kan man se biomasseindek-set på CropManager (kræver abonnement). På Landmand.dk kan man se biomasseindekset for vinterraps.

Husk, at det ikke er tilladt af udbringe husdyr- og handelsgødning på frosne, vandmættede eller snedækkede arealer.

PER AGGERHOLM

Planterådgiver
Mail: per@fjordland.dk
Tlf: 9615 3034
TILBAGE TIL NYHEDSARKIV
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram