+45 96 15 30 00

23. oktober 2023

Jeg har ikke bekæmpet ukrudt endnu - hvad gør jeg?

Er du som mange andre ramt af dårligt vejr, og har du endnu ikke fået udført ukrudtsbekæmpelse i vintersæden – så fortvivl ikke – der er stadig muligheder, hvis du kan færdes i marken!
Vejret har mildest talt ikke været en medspiller i år. Derfor har mange endnu ikke fået udført den vigtige efterårs-ukrudtsbekæmpelse i noget af vintersæden endnu. Ukrudtsbekæmpelsen i efteråret er vigtig, da der her kan bruges midler (Boxer) med en helt anden virkningsmekanisme, end der er muligt til foråret.

Der kan stadig anvendes Boxer til et godt stykke hen i efteråret. Normalt vil vi gerne bruge Boxer i kornets stadie 11-12, men det har ikke alle steder været muligt i år. Heldigvis kan Boxer med rimelig succes stadig bruges indtil kornet har 3-6 blade, eller senest inden det får sideskud – stadie 21. Det gælder dog, at du skal kunne køre i marken uden at lave dybe spor. Ellers er det bedre at vente til foråret.

Blandingen af Boxer med Mateno Duo i vinterhvede og triticale bliver dog mere u-aktuel, da vi netop gerne vil bruge Mateno Duo’s jordeffekt. Derfor skal du kigge mere i retning af de ”gamle” løsninger med Boxer + DFF eller overveje om du skal blande Boxer med Othello eller Atlantis der har bladeffekt. Brugen af Othello og Atlantis i efteråret medfører restriktioner for middelvalg til foråret, men nogle gange skal man vælge mellem ”pest eller kolera”. Det er dine ukrudtsarter der afgør om du skal bruge ALS-midler i efteråret.
I vinterbyg er efteråret dog nærmest det eneste tidspunkt man fornuftigt kan bekæmpe græsukrudt, idet Hussar Plus OD - som er eneste mulighed til foråret, skal anvendes senest i stadie 32, og det vækststadie kan nemt forekomme inden temperaturen når op på de krævede 10-14 grader.

Da vi på nuværende tidspunkt er ude i ”specialløsninger”, skal vi være meget påpasselige med generelle anbefalinger. Derfor er det vigtigt at du snakker med din planteavlskonsulent. Så kan I sammen finde den løsning der passer bedst til dig og dine forhold – hvis du endnu ikke har ukrudtsbekæmpet i vintersæden.

Dosis af Boxer skal skrues godt op – over 2 l/ha, når planter og ukrudt har mere end to blade. Løsninger med op til 0,75 l/ha Atlantis + 0,2 l/ha DFF eller 0,6 l/ha Othello alene, vil forventeligt give gode effekter på det mest almindelige ukrudt incl. rajgræs og enårig rapgræs med op til 4 blade. I rug må der maksimalt anvendes 0,45 l/ha Atlantis.
Har du spørgsmål, eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

LARS B. ANDREASEN

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram