+45 96 15 30 00

23. oktober 2024

Kålbrok i raps

Kålbrok er en meget tabsvoldende sædskiftesygdom, der fremmes af hyppig rapsdyrkning og korsblomstret ukrudt der ikke bliver ordentlig bekæmpet. For at mindske risikoen for at opformere kålbrok i en mark bør du altid have mindst 5 frie år imellem rapsdyrkningen. Det vil sige at du maksimalt bør have raps i en mark hvert 6 år. Her er det også vigtigt at sørge for effektiv bekæmpelse af spildraps og korsblomstret ukrudt i de frie år, da disse ellers kan opformere kålbrokken. Kålbrokangreb begynder oftest i lavninger og fugtige områder.

Omsåning af vinterraps kan blive aktuel på lokaliteter, hvor planterne er skadet og bestanden uens fordelt.
Når der skal tages stilling til eventuel omsåning, er det vigtigt at gøre sig klart, at der allerede er sket et tab. Du skal altså tage stilling til om en ny afgrøde kan give et bedre økonomisk resultat end den skadede afgrøde. Ved skader i begrænsede pletter, er omsåning normalt ikke aktuel.
Kålbrok er at finde i flere og flere marker efterhånden.

Ved kraftige angreb på hovedroden vil planterne ofte dø i løbet af vinteren. Hvis angrebene sidder på siderødderne, men der samtidig er mange uangrebene rødder, kan de oftest klare sig igennem vinteren, hvis de er veletablerede og har gode vækstbetingelser.

Hvad kan du gøre for at reducere angrebet af kålbrok?

Sen såning
Kalkning
Kålbrokresistente sorter
Sørge for at holde spildraps væk i andre afgrøder
I grelle tilfælde bør der ikke være raps i de næste 10 år eller mere

Olieræddike mod kålbrok?

Mange tror at olieræddike er med til at opformere kålbrok. Dog viser undersøgelser. at olieræddike kun i mindre omfang kan opformere kålbrok. Vi ser ofte kraftigere angreb på spildplanter af raps i en efterafgrødemark med olieræddike, end på olieræddike planterne. Ved mange spildplanter af raps er disse derfor en vigtigere kilde til opformering af smitstof end olieræddike.
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

ANDERS BUNDGAARD KRISTENSEN

Planterådgiver trainee
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram