+45 96 15 30 00

15. maj 2024

Kvægundtagelsen udløber 31. juli 2024: Her er dine muligheder

Danmark har de seneste 22 år haft en undtagelse fra reglerne i Nitratdirektivet. Undtagelsen har betydet, at man under særlige forudsætninger har mulighed for at udbringe en større mængde af kvælstof og fosfor på bedriftens arealer.

 Miljøministeren har besluttet ikke at ansøge EU om at få aftalen forlænget ud over den periode, som slutter 31. juli i år. Det betyder også, at det ikke er muligt at lave en overgangsordning.

Derfor bør de kvægbrug - som har anvendt undtagelsen - hurtigst muligt få lagt en plan for, hvordan de lever op til harmonireglerne fra 1. august og frem.
Planterådgiver, Jakob T. Nikolajsen, anbefaler, at Fjordlands kvægbrugere allerede nu tager en snak med deres planterådgiver om, hvilke løsninger, der er bedst for den enkelte.

Herunder præsenterer han en liste over muligheder, som du bør overveje.

Dine muligheder

MÆNGDE AF FOSFOR OG KVÆLSTOF I GYLLEN

For det enkelte kvægbrug vil det typisk være fosfor, som sætter begrænsningen på, hvor meget husdyrgødning, der må bruges. I gennemsnit vil der være brug for yderligere 17 % harmoniareal.

FOKUS PÅ FOSFOR TIL MAJS

Overvej om der ved placering af gylle til majs er mulighed for at reducere tilførslen af fosfor i handelsgødning til majs yderligere.

AFTALER OM AFSÆTNING AF GYLLE

For Fjordlands kunder betyder ændringen af reglerne i praksis, at der skal laves nye gylleaftaler på mere end 2.300 hektar, da der ikke længere er plads til husdyrgødningen på bedrifternes egne arealer.

Det betyder, at der skal afsættes en yderligere mængde af husdyrgødning, og der skal indkøbes en tilsvarende mængde handelsgødning til erstatning.

AFTALER MED BIOGASANLÆG

Har du i forvejen en aftale med et biogasanlæg om bytning af husdyrgødning, bør du kontakte dit biogasanlæg for at undersøge muligheden for, at de bortskaffer en større del af din husdyrgødning til anden side. Det vil typisk være den billigste måde at komme af med et overskydende mængder husdyrgødning på.

DYBSTRØELSE TIL BIOGASANLÆG

Begynd med at se på muligheden for at afsætte dybstrøelsen fra bedriften til et biogasanlæg. Typisk vil et sted mellem 10 og 15 % af den samlede mængde kvælstof og fosfor ligge i dybstrøelse, nogle steder mere.

Der er i forvejen betydelige omkostninger til håndtering af dybstrøelse i form af udkørsel i stak, overdækning og udkørsel på markerne. Da dybstrøelsen har et stort gaspotentiale, ser vi en del eksempler på, at man kan lave fordelagtige aftaler med biogasanlæg om betaling eller tilskud til transport af dybstrøelsen, og at der kan laves aftale om afsætning af dybstrøelse uden, at der kommer tilsvarende afgasset gødning den anden vej.

TYPE 2 KORREKTION

Det er muligt på baggrund af de løbende foderkontroller at få lavet en type 2 korrektion for indholdet af kvælstof og fosfor i husdyrgødning fra dine kreaturer. Skal type 2 korrektionen anvendes allerede fra kommende gødningssæson, skal opgørelsen senest begynde 15. februar i år. Så tag allerede nu fat i din kvægrådgiver, og forhør dig om mulighederne for at få lavet en korrektion.

Begynd med at få lavet en vurdering af, om I tror der reelt anvendes en lavere mængde af fosfor og protein i fodret end normen. Type 2 korrektion giver umiddelbart bedst mening, hvor man anvender sin egen gødning – ikke hvor gyllen byttes med biogas.

AFSÆTNING TIL NABOER

Den sidste mulighed, der bør undersøges af afsætningen af husdyrgødning til naboer tæt på. I nogle områder ville det selvfølgelig være konkurrence om det ekstra harmoniareal, og man bør også indstille sig på, at den husdyrgødning, man kommer med som kvægbruger, ikke altid har helt den samme kvalitet, som f.eks. slagtesvinegylle eller afgasset gylle. Når der afsættes kvæggylle med et indhold fra 4 kg N/ton ned til 2,5 kg N/ton, så bliver modtagerens udgift til udbringning større, end hvor der udbringes gylle med et indhold på op til 5 kg N/ton.

Det bør man forholde sig til, inden man går i gang med at forhandle med naboerne om afsætning af gylle.

Vi ser muligheder for at finde aftaler, da det på nuværende tidspunkt ser ud til at slagtesvineproduktionen reduceres. Der bør altså opstå nogle ”huller”.

Da reglerne allerede træder i kraft fra 1. august, er det allerede nu, der skal tages fat i problemet. Så kontakt din planterådgiver og få regnet på, hvad det konkret betyder for dig, så aftaler om afsætning af husdyrgødning kan indgås fra 1. august og frem.
Når udfordringen med at finde ekstra harmoniareal er løst, så glæd dig over følgende:

• Du kan få tilskud på 670 kr. til alle de målrettede efterafgrøder som etableres f.eks. i majs og ikke kun den del som ligger udover 80 % af arealet
• Du kan bruge kvælstoffikserende afgrøde i sædskiftet
• Du kan tage jordprøver efter behov og ikke efter et fastlagt tidsskema
• Det bliver muligt at udlægge græs eller evt. vinterraps i efteråret
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

JAKOB T. NIKOLAJSEN

Planterådgiver og teamleder
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
cloud-synceyeprinterfile-addusersphone-handsetpie-chartchart-bars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram