+45 96 15 30 00

9. marts 2023

Lys bladplet i vinterraps

Tjek marken
Det er nu ved at være tid til at undersøge vinterrapsmarkerne for lys bladplet. Lys bladplet trives under milde og fugtige forhold, og disse forhold har gennem vinteren hyppigt været til stede.
Lys bladplet kan være en tabsgivende svampesygdom, og gennem de senere år har der været talt en del om lys bladplet. Dog er der kun i sjældne tilfælde opnået et merudbytte ved bekæmpelse, hvilket formentlig skyldes de seneste års tørre forårsvejr, der har givet dårlige betingelser for, at svampe har kunne udvikle sig og dermed koste større udbyttetab.

Planteavlskonsulenternes registreringsnet
Forekomsten af lys bladplet følges fra uge 10 i ca. 30 vinterrapsmarker i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Der er pt. bedømt i 14 marker. Der er ikke fundet angreb eller kun meget svage angreb af lys bladplet. I 2 af de 14 marker blev der fundet 1-5 procent angrebne planter.

Listen herunder opdeler de mest dyrkede sorte i tre modtagelighedsgrupper. Nederst i tabellen vises data fra England, hvor lys bladplet er en mere tabsgivende svampesygdom.
Bekæmpelse
For at opnå en god effekt af bekæmpelsen, er det vigtigt med en tidlig behandling på relativ svage angreb. Skadetærsklen er 20 % angrebne planter fra begyndende strækning. Bekæmpelse vil være mest aktuel i de mere modtagelige sorter som bl.a. sorten Artemis. I tabellen nedenfor ses godkendte midler til bekæmpelse af lys bladplet.
Vækstregulerings midlerne Juventus 90 og i nogen grad Caryx har også effekt på lys bladplet. Juventus 90 og Prosaro har ca. 1:1 effekt. Juventus 90 og Caryx tæller ikke med i triazol-regnskabet, hvilket er en fordel i forhold til efterfølgende svampebehandlinger. Juventus 90 og Caryx er godkendt til vækstregulering i vinterraps i foråret.
Billedet viser angreb af lys bladplet i vinterraps, som er omgivet af tydelige hvide sporehober.

KRISTOFFER G. NIELSEN

Planterådgiver
Mail: kgn@fjordland.dk
Tlf: 9618 5769
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram