+45 96 15 30 00

21. juni 2023

Mulighed for afgræsning eller slæt på brakmarker

og Force Majeure på dårlig fremspiret blomsterbrak
Slæt og afgræsning af brakmarker der bruges til 4% brak
På grund af tørken, kan det under særlige forhold være mulig, at tage slæt eller afgræsse sine brakmarker i år. Det er kun for at skaffe foder til egne dyr at brak arealer kan bringes i spil. Det er ikke muligt hvis man vil sælge foder til en nabo, eller selv bruge naboens arealer. Det er også et krav at man mangler foder til sine dyr, og man har forsøgt at skaffe foder på anden måde.

Man kan ikke få en forhåndstilladelse, men i forbindelse med kontrol hvor man har afgræsset eller taget slet på brakmarkerne skal man påberåbe Force majeure. Så vil landbrugsstyrelsen vurdere, om det har været nødvendigt ud fra de afgrøder og den besætning og øvrige forhold man har på ejendommen. Ud fra det vil de bedømme, om de anerkender den Force majeure man har påberåbt sig. På grund af usikkerheder og manglende afklaring må vi anbefale at man er forsigtig med at brakmarkerne til foder. Vi håber på yderligere afklaringer snarest.

Det er ikke muligt at bruge Force Majeure på brak arealer der er tilmeldt bioordningen biodiversitet og bæredygtighed.
Blomsterbrak
Det har været meget tørt i foråret og sommeren indtil nu. Hvis man har sået blomsterbrak, er der derfor risiko for at blomsterbrakken ikke er fremspiret ordentlig eller den er gået ud efter fremspiring. Hvis man får kontrol og de derfor underkender ens blomsterbrak mark, har man mulighed for at påberåbe sig Force majeure. Det er ikke muligt at få forhånds godkendt en mark til force majeure. Det skal ske i forbindelse eller umiddelbart efter kontrol.

Det er et krav at blomsterbrakken er etableret til tiden og man har gjort hvad man kunne for at etablere det på bedst mulige måde.
Har du brug for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

LEO BAJLUM

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram