+45 96 15 30 00

26. september 2024

Nyt fra registreringsnet uge 39

Bladlus i vinterhvede og vinterbyg

Bladlus i vinterhvede i registreringsnettet fotograferet 24. september 2024 af Shabnam Alizadeh Nicolaisen, Vestjysk. I to marker med bladlusregistreringer til registreringsnettet i området blev der yderligere set mange æg af bygfluer nemlig på ca. 65% af planterne hhv. på næsten alle planterne.
Forekomsten af bladlus følges igen i dette efterår i registreringsnettet i 32 vinterhvedemarker og 20 vinterbygmarker frem til og med 18.-19. november. Der bedømmes i tidligt såede marker (sået før ca. 15. september) og i milde områder, hvor risikoen for angreb af bladlus og dermed havrerødsot er størst. 

I Fjordlands område bliver bladlusforekomsten registreret i 3 hvedemarker og 1 vinterbygmark – alle beliggende i Lemvigområdet.

Der er pt. registreret i 29 hvedemarker, og der er fundet bladlus i 12 marker (0,1-5,0 procent angrebne planter). Markerne er sået 29. august til 16. september, og de fremspirede marker er i st. 11-13 (1-3 løvblade).
I Fjordlands område er 3 marker med i registreringsnettet, og her er ikke fundet bladlus. I praksis er der dog fundet bladlus i flere hvedemarker. Hold markerne under observation.”

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
Der er pt. registreret i 16 vinterbygmarker, og der er fundet bladlus i 6 marker (0,1-4,0 procent angrebne planter). Markerne er sået 1. til 20. september, og de fremspirede marker er i st. 11-21 (1 løvblad til 1. sideskud synlig).
I Fjordlands område er 1 vinterbygmark med i registreringsnettet, og her er ikke fundet bladlus. I praksis er der dog fundet bladlus i flere vinterbygmarker. Hold markerne under observation.”

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
Fra den kommende uge kommer der data fra alle marker.

Vinterbygsorten Orcade har tolerance overfor havrerødsot, og bekæmpelse af bladlus og dermed havrerødsot er derfor kun sjældent nødvendig i sorten. Den nye sort SY Zoomba er resistent overfor havrerødsot, og bekæmpelse af bladlus er ikke nødvendig i sorten.

Markerne undersøges bedst ved at man lægger sig ned og kigger på bladene i modlys. Hvis der er en eller flere ”mørke pletter” på bladene, kan en nærmere undersøgelse afgøre, om det er bladlus eller ej. Bladlusene kan også sidde på stænglerne lige i jordoverfladen.

Der findes ingen bekæmpelsestærskel for bladlus om efteråret i vintersæd, fordi et varierende antal bladlus indeholder smitte af havrerødsot, og fordi det er ukendt, hvornår nattefrost reducerer antallet af bladlus. Finder man dog bladlus på 2-3 procent af planterne, anbefales en bekæmpelse, såfremt marken er sået før ca. 20.-25. september. Jo tidligere såning jo større risiko for angreb. For hver uges udsættelse af såtiden kan der opnås op til en halvering af angrebene af havrerødsot.

Evt. bekæmpelse kan i tidligt såede marker være aktuel fra 3-4 bladstadiet. Kun ved kraftige angreb kan bekæmpelse være aktuel tidligere.

Bygfluer i vinterhvede

Bygflue på blad hhv. bygflueæg fotograferet 23. september 2024 af Rasmus Larsen, Agrinord. Æggene er ca. 1 mm lange, hvide og aflange med netagtig struktur og lægges enkeltvis på bladene. Hver hun lægger omkring 100 æg. Æggene klækker efter 7-10 dage.
Forekomsten af bygfluer i vinterhvede følges i år i registreringsnettet i ca. 20 vinterhvedemarker. Enkelte bedømmelser udføres i rug eller vinterbyg, da alle vintersædsarter kan angribes. Efter såning er der sat 2 orange limplader op i markerne i 10 cm over afgrøden, og antal bygfluer på limpladerne optælles ugentlig fra fremspiring og til og med uge 42 (14.-15. oktober).

Det er meget vigtigt, at limpladerne aflæses første gang i 1-bladstadiet. Det skyldes, at evt. bekæmpelse skal udføres i 1-2 bladstadiet for at have effekt, mens en bekæmpelse blot en uge senere er næsten uden effekt.

Der er pt. registreret i 14 marker, og der er fundet bygfluer i 8 marker. Der er fundet i gennemsnit 0,5 til 33 bygfluer pr. limplade i den forløbne uge. Fra den kommende uge kommer der data fra alle marker.
Uddrag af Danmarkskortet der viser fangst af bygfluer.
Der findes ikke nogen bekæmpelsestærskel, der er relateret til fangster på orange limplader, men flyvningen følges alligevel i et registreringsnet i efteråret 2024 for at få øget viden om bygfluer i vintersæd.

Evt. bekæmpelse anbefales kun på ejendomme med erfaring for kraftigere angreb i vintersæd.

I marker i registreringsnettet (Storvorde og Solbjerg i Nordjylland) med mange bygfluer og stor æglægning anbefales bekæmpelse dog i 1-2 bladstadiet med 0,15 kg/ha Lamdex (mindre anvendelse). Det er dog ikke sikkert, at landmanden får et merudbytte, da afgrøden især ved mange sideskud kan kompensere for angrebene. I England angives en vejledende bekæmpelsestærskel i vintersæd i 2-bladstadiet på over 50 procent planter med æg.
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram