Præcisionsjordbrug som alternativ til efterafgrøder
Som alternativ til efterafgrøder er der mulighed for at bruge præcisionsjordbrug.
Følgende regler skal overholdes, for at opnå reduktion i arealet med efterafgrøder:
Ordningen kan bruges i korn og raps
Du skal graduere kvælstof i mindst en af gødningstildelingerne
Du skal graduere på 11 hektar for at erstatte én hektar efterafgrøde
Du får 500 kr./ha efterafgrøde i tilskud hvis alternativet bruges til målrettede efterafgrøder
Du skal udarbejde en gødningsplan for hver enkelt mark; forhistorie, jordtype og tidligere tildelinger af husdyrgødning. Så markerne skal gødskes forskelligt
Din gødningsspreder skal have kantspredningsudstyr, foragerautomatik og naturligvis mulighed for at graduerer gødningen.
Du skal anvende analyser for alle dine husdyrgødningslagre i gødningsplanen
Du skal kunne dokumentere at have udarbejdet en tildelingsfil, og have gemt en logfil som viser hvor gødningen er tildelt (as-applied, kun som shape-fil)
Alternativet skal tilmeldes i gødningskvote og efterafgrødeskemaet (GKEA), men kan afmeldes helt frem til 10. september
Alternativet præcisionsjordbrug er mest aktuelt på bedrifter, som har svært ved at etablerer efterafgrøder og efterfølgende vårsæd. Hvis udbyttetabet er stort ved øget vårsædsareal, kan det økonomiske tab godt blive 2.000 – 3.000 kr./ha. På sådanne bedrifter kan præcisionsjordbrug være et godt alternativ. Anvendelse af præcisionsjordbrug på for eksempel 200 hektar kan øge dit vintersædsareal med 18 hektar eller erstatte 36 hektar tidlig såning/mellemafgrøder.
Fra dette gødningsår kan alternativet præcisionslandbrug bruges til erstatning af alle typer efterafgrøder, hvorfor det er aktuelt på alle ejendomme med efterafgrødekrav. Hvis du ikke selv har udstyr til graduering af gødning, er en mulighed at mindst en gødningstildeling udføres af en præcisionslandbruger på maskinstationsbasis. En anden mulighed er at bruge flydende gødning til sidste gødningstildeling og graduerer denne med en marksprøjte der kan håndtere graduering og danne en log-fil (as applied).
Vi anvender programmet CropManager til at udarbejde tildelingskort, som graduerer tildelingen af kvælstof. Gradueringen sker ud fra biomassekort, som måles med satellit med få dages mellemrum. Det kræver dog at det er skyfrit, for at Satellitten kan måle plantemassen. Gradueringen sker ud fra en model vi kalder ”Robin Hood omfordeling” hvor der tages gødning fra de områder i marken, som står kraftigst og gives til de områder som er mere svage. Denne model er underbygget af flere års forsøg, som viser at udbytteresponsen er størst, i de dele af marken som ikke står så kraftigt. Med andre ord: kvælstoffet gives i de dele af marken, der betaler bedst for den ekstra gødning. Der skal dog tages hensyn til områder i marken, hvor udbyttepotentialet er naturligt lavt, på grund af lavninger, tørkepletter, skygge fra læhegn eller lignende.