+45 96 15 30 00

10. maj 2023

Registreringsnet uge 19

Registrering af skadegørere i vinterbyg, rug, hvede og sukkerroer
Svampesygdomme i vintersæd
I registreringsnettet i korn medtælles angreb på hele planten i de tidlige vækststadier og fra og med vækststadie 32 (2 knæ udviklet) medtælles kun angreb på de 3 øverste fuldt udviklede blade af hovedstrå. Ved angivelse af de vejledende bekæmpelsestærskler for svampesygdomme i korn nedenfor er det forudsat, at denne bedømmelsesmetode anvendes.
Svampesygdomme i vinterbyg
4. registrering er foretaget.

Skoldplet og dernæst bygrust er fortsat mest udbredt. Mest skoldplet er fundet i Bordeaux og Valerie. Skoldplet bekæmpes i modtagelige sorter til vækststadie 65 (blomstring) ved over 10 procent angrebne planter og mindst 3 dage med nedbør. Der tælles maks. 14 dage tilbage i tiden. Vær især obs på skoldplet ved forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning, hvor tærsklen er lavere. Af figur 1 nedenfor fremgår, at angrebene pt. ligger på niveau med angrebet året før.

Tilfælde af bygrust er fundet i alle sorter. Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter til vækststadie 65 (blomstring) ved over 10 procent angrebne planter. Der er udløst bygrustbekæmpelse i ca. 15 procent af de ubehandlede observationer. Af figur 2 nedenfor fremgår, at angrebene pt. ligger på niveau med de 2 foregående år.

Angrebene af meldug og især bygbladplet er overvejende svage. Meldug bekæmpes i modtagelige sorter indtil gennemskridning ved over 50-75 procent angrebne planter.

Ved bekæmpelsesbehov i vækststadium 31-33 (1-3 knæ udviklet) kan anvendes billige bredspektrede midler i omkring 25-30 procent dosis. Anvendes der f.eks. 0,25-0,3 l Proline Xpert EC 240 i vækststadie 30-32, så tæller det 40-48 procent i triazolregnskabet.

Til svampebekæmpelse omkring skridning kan f.eks. anvendes 0,3-0,45 l Propulse + 0,2-0,25 l Comet Pro. Der kan også anvendes andre blandingspartnere til Propulse, såfremt triazolregnskabet tillader det. Der kan f.eks. anvendes 0,3-0,45 l Propulse + 0,15-0,2 l Proline Xpert, som i vækststadie 38-69 tæller 6-8 procent i triazolregnskabet. Blandingen 0,25-0,35 l Pictor Active + 0,2-0,3 l Propulse kan også anvendes og tæller heller ikke med i triazolregnskabet.

Det gennemsnitlige vækststadie er 37 (fanebladet synligt). Variationen er vækststadie 32-43.
Svampesygdomme i rug
3. registrering er foretaget. Der er kun fundet brunrust på en enkelt lokalitet i flere sorter (0,1-1,0 pct. angrebne planter). Der er også kun fundet meldug på en enkelt lokalitet (0,9 pct. angrebne planter).

Skoldplet er mest udbredt. Angreb bekæmpes efter en periode med fugtige forhold, og kun når angrebet breder sig op ad planterne. Evt. bekæmpelse er aktuel til under skridning. Hvor skoldplet breder sig opad planterne kan anvendes f.eks. 0,25 l Prosaro, som tæller 24 og 13 procent i triazolreglerne i vækststadie 33-37 hhv. vækststadie 38-69.

Brunrust udvikler sig ofte sidst i sæsonen, da svampen især trives under varme forhold og ved bladfugt. Brunrust bekæmpes ved over 10 procent angrebne planter. Dette er relativ svage angreb, men der opnås bedst effekt ved svage angreb. Evt. bekæmpelse er aktuel indtil sprøjtefristen, som for Prosaro er vækststadie 69 (afblomstring). Jo senere bekæmpelse jo større mulighed er der for, at behandlingen holder længe nok.

Det gennemsnitlige vækststadie er 39 (fanebladet fuldt udviklet). Variationen er vækststadie 33-51.
Svampesygdomme i vinterhvede
3. registrering er foretaget.
Der er ikke fundet gulrust, brunrust eller meldug i registreringsnettet. Fra praksis er 3. maj meldt om fund af en rede med gulrust i en kraftig udviklet mark med Heerup på Ærø.

Bekæmpelse rettet mod Septoria anbefales tidligst fra vækststadie 32 (2 knæ udviklet). Her er det, som bliver til 3. øverste blad, fremme og kan smittes. I modtagelige sorter (modtagelighedsgruppe 2 og 3) udløser 4 dage med nedbør eller mindst 20 timer med vedvarende bladfugt (se Cropmanager) en behandling. I tabel 1 ses en oversigt over de mest udbredte sorters og sortsblandingers modtagelighed for Septoria.

Hvor Septoria ses udbredt på planterne og også relativt højt oppe i afgrøden (især tidligt såede marker), kan der også være behov for en tidlig bekæmpelse.

Septoria bedømmes i registreringsnettet først fra vækststadie 32 (2 knæ udviklet), da der tidligt i sæsonen altid er angreb på alle planter på de nedre blade.
Tabel 1. 
Oversigt over de mest udbredte sorters modtagelighed for Septoria

MODTAGELSELIHEDSGRUPPE 1-3, 3 MEGET MODTAGELIG

SORTER OG SORTSBLANDINGER

1                                                                   
Heerup, Informer, Kvium, Pondus, RGT Stokes samt 
sortsblandingerne DLG Wheat Mix Star (Heerup, RGT Stokes, Kvium), 
NOS Hvede mix 2220 (Pondus, Informer, RGT Bairstow) og Wheat Mix 
221 (Heerup, Kvium, Rembrandt)
2                                                                   
Champion, KWS Extase, Rembrandt, RGT Bairstow samt 
sortsblandingerne HK Hvedemix 2022 (Pondus, RGT Bairstow, Dawsum) 
og NOS Hvede mix 2210 (Pondus, Informer, RGT Saki)
3                                                                   
Chevignon, KWS Dawsum, RGT Saki
Aarhus Universitet og Bayer tester en såkaldt qPCR metode. Her måler man hver uge indholdet af Septoriasvampens DNA i de - på det givne tidspunkt - 2 øverste fuldt udviklede blade, og før angrebet bliver synligt. Der måles i 10 marker. I uge 17 (24. april) blev der fundet mere smitte end i de 2 foregående år. Indholdet er dog målt på relativt lavtsiddende blade, nemlig det som bliver til det 5. øverste blad og i enkelte marker på det som bliver til det 4. øverste blad. Der er altid smitstof på de nedre blade, og vejrforholdene bestemmer så, om angrebet udvikler sig. Det er derfor interessant at følge, hvad testene viser i de kommende uger, så potentialet for metoden kan vurderes. Resultaterne formidles på Bayers hjemmeside, og næste måling er i indeværende uge.

Til tidlig bekæmpelse i vækststadium 32 kan anvendes 0,25-0,3 l Proline Xpert (tæller 30-36 procent i triazolreglerne i vækststadie 30-32) eller 0,2-0,25 l Proline, som ikke tæller i triazolreglerne og har mindre god effekt mod gulrust. I gulrustmodtagelige sorter (Heerup, RGT Stokes, KWS Extase, DLG Wheat Mix star (indeholder Heerup og RGT Stokes)) kan derfor anvendes Proline Xpert eller evt. tilsættes omkring 0,2 l Comet Pro til Proline.

Senere i vækststadie 37-39 anbefales behandling med Balaya i alle sorter. Det skyldes, at Balaya har bedst effekt mod Septoria, og midlet senest må anvendes i vækststadie 40 (lige før fanebladets bladskede begynder at strække sig). Dosisintervallet er 0,4-0,75 l Balaya. Dosis afhænger af sortens modtagelighed, nedbørsforholdene og angrebene i marken.

Da man ikke kan sprøjte alle marker samtidig, er der også udført landsforsøg, hvor man måler merudbyttet ved sprøjtning med Balaya i vækststadie 39 contra allerede en uge før. Vækststadium 39 er defineret som, at fanebladet er fuldt udviklet på alle hovedskud, men ikke på sideskuddene. Forsøgene viste, at der var samme merudbytte ved at sprøjte i vækststadium 39 som ved at sprøjte en uge før.

Det gennemsnitlige vækststadie er 32 (2 knæ udviklet). Variationen er vækststadie 31-33.

KILDE: Githa Cordsen Nielsen, SEGES
Har du spørgsmål eller har du brug for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver.

JENS CHR. LUNDGAARD

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram