29. maj 2024
Registreringsnet uge 22: Skadegørere i vinter- og vårsæd samt sukkerroer
Det fugtige vejr fremmer Septoria. Vinterbyg er generelt færdigbehandlet. Hold stadig øje med brunrust i vinterrug. Der findes bygrust i en del vårbygmarker.
Svampesygdomme i vinterbyg
7. registrering er foretaget.
Bygrust og bygbladplet bekæmpes i modtagelige sorter ved over 10 procent angrebne planter frem til og med vækststadium 65 (blomstring). Skoldplet bekæmpes ved 10 procent angrebne planter og mere end 3-4 dage med nedbør frem til vækststadium 65 (blomstring). Ved forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning er tærsklen lavere, da smitstoffet sidder på planterester af byg.
Det gennemsnitlige vækststadie er nu 68 (tæt på afsluttet blomstring), mens de længst udviklede marker er i vækststadie 71-73. Evt. svampebekæmpelse er derfor kun aktuel i få meget sent udviklede marker.
Bygrust er fortsat mest udbredt, og mest er fundet i Valerie og dernæst SY Dakoota. Begge sorter har 4 i modtagelighed.
Mest skoldplet er fundet i Bordeaux og Orcade. Mest bygbladplet er fundet i Cleopatra.
Der er ikke fundet Ramularia.
I figur 1 ses udviklingen af bygrust i vinterbyg i registreringsnettet i 2024 og i de to foregående år.
Dette var sidste registrering i vinterbyg i år. Vi takker for indberetningerne.
Svampesygdomme i hvede
6. registrering er foretaget.
Gulrust: der er fundet angreb i Heerup på 3 lokaliteter med 5 procent angrebne planter ved Åkirkeby og 0,1 procent angrebne planter ved Åbenrå og Ringsted. Der er denne uge også meldt om enkelte striber med gulrust i Heerup ved Holeby på Lolland.
På Flakkebjerg (AU) er tidligere fundet meget få striber af gulrust i en parcel med Heerup. Tidligere er fra praksis meldt om et enkelt tilfælde af angreb på et blad ved Søllested i en sortsblanding, hvor Heerup og Stokes indgår. Ved Sønderborg er også tidligere fundet gulrust i Chevignon på flere blade i et ubehandlet område. Tidligere er fundet gulrust på et enkelt blad i sortsblandingen NOS Hvede Mix 2220 (Pondus, Informer, RGT Bairstow) ved Lem. De mest modtagelige sorter har 2 i modtagelighed overfor gulrust (0-4 skala), og det er sorterne Heerup, RGT Stokes, KWS Extase, Kubik og sortsblandinger med disse sorter.
Brunrust: angrebene har bredt sig i den forløbne uge, og der er fundet angreb i ca. 30 procent af de ubehandlede observationer. Der er udløst bekæmpelse i 5 procent af observationerne. Ved Hillerød er udløst bekæmpelse i Heerup, Pondus, Champion og RGT Stokes samt i sortsblandingen DLG Wheat Mix Star (Heerup, RGT Stokes, Kvium) med 50-80 procent angrebne planter.
Der er også udløst bekæmpelse ved Ringsted i sortsblandingen DLG Wheat Mix Star (Heerup, RGT Stokes, Kvium) med 90 procent angrebne planter. Ved Sønderborg er udløst bekæmpelse i Heerup (30 procent angrebne planter) og ved Holeby på Lolland i RGT Stokes (30 procent angrebne planter).
Der er i den forløbne uge også meldt om 6 hvedemarker med 1-5 procent angrebne planter på Midtfyn med en til flere pustler pr. blad. Også i Fjordlands område er der konstateret svage angreb af brunrust i hvede.
Fra praksis er løbende i foråret også meldt om tilfælde af svage angreb af brunrust. Tidligere er meldt om mere udbredte angreb i en mark på Lolland og to marker på Sydals (70-100 procent angrebne planter). I en mark ved Skælskør var angreb også let at finde.
Brunrust optræder oftest mest udbredt i de sydlige og mest milde egne i landet. Se temperaturkort i figur 2 nedenfor. Vær især opmærksom på udviklingen i varmt vejr. Der produceres flest sporer ved 15-22°C og nattedug. De dyrkede sorter har alle 2 eller 3 i modtagelighed overfor brunrust.
Angreb af brunrust dukker normalt først op meget sent, men optræder tidligere end normalt i år. Se figur 3. Bemærk dog inddelingen på y-aksen. Angreb omkring skridning kan stadig være ret tabsvoldende.
Bedst effekt opnås ved bekæmpelse af svage angreb. Brunrust bekæmpes i modtagelige sorter ved over 10 procent angrebne planter til og med vækststadie 69.
Her ses midlernes effekt mod brun- og gulrust:
Brunrust: angrebene har bredt sig i den forløbne uge, og der er fundet angreb i ca. 30 procent af de ubehandlede observationer. Der er udløst bekæmpelse i 5 procent af observationerne. Ved Hillerød er udløst bekæmpelse i Heerup, Pondus, Champion og RGT Stokes samt i sortsblandingen DLG Wheat Mix Star (Heerup, RGT Stokes, Kvium) med 50-80 procent angrebne planter.
Temperatur i Danmark i 2023. Der er varmest i de sydlige og kystnære områder.
Septoria: det ustadige vejr fremmer angreb af Septoria. Smitte som følge af nedbøren fra 23. maj vil vise sig ca. 3 uger senere, dvs. fra ca. 13. juni.
Det gennemsnitlige vækststadie er nu 51 (begyndende skridning) med en variation på vækststadie 41-59 (gennemskredet). Fanebladssprøjtningen er nu udført næsten alle steder. I de fleste marker er sprøjtefristen for Balaya nu overskredet. Balaya må senest anvendes i vækststadie 40 (før skridning, lige før fanebladets bladskede begynder at strække sig ). I Nordjylland er enkelte marker kun i vækststadium 39.
Nedenfor ses sorternes modtagelighed overfor Septoria, og hvad der udløser behandling. Efter behandling regnes med en beskyttelsesperiode på 10 dage, hvorefter der igen tælles nedbør/bladfugt.
Til sidste behandling anbefales Propulse-holdige løsninger. De anbefalede doser ligger typisk i intervallet 0,25-0,35 l Propulse + 0,15-0,2 l Folicur Xpert/Prosaro/Proline Xpert, men kan afhængig af nedbørsforholdene være både højere og lavere. Dosis fastlægges efter de aktuelle nedbørsforhold.
Ved brunrust er det vigtigt at anvende en god blandingspartner til Propulse og ikke anvende for lav dosis.
Oversigt over sorter og dage med nedbør/varighed af bladfugt der udløser en bekæmpelse af Septoria.
Bladlus: Angrebene er svage, og der er ikke angreb over bekæmpelsestærsklen. Det højeste angreb er 15 procent strå med bladlus ved Ringsted. Det nuværende ustadige vejr fremmer ikke opformeringen.
Bladlus bekæmpes ved over 40 procent angrebne strå, og ved over 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Udviklingen af Septoria i hvede i registreringsnettet i 2024 og i de 2 foregående år. Registreringen i uge 18 er ikke retvisende grundet meget få registreringer. I registreringsnettet i korn medtælles angreb på hele planten i de tidlige vækststadier og fra og med vækststadie 32 (2 knæ udviklet) medtælles kun angreb på de 3 øverste fuldt udviklede blade af hovedstrå.
Svampesygdomme i rug
6. registrering er foretaget.
Brunrust har igen bredt sig i den forløbne uge, og der er udløst bekæmpelse i ca. 45 procent af de ubehandlede observationer. Tilfælde af meget brunrust er fundet i alle sorter også i SU Arvalus, som skulle være mindre modtagelig.
Bekæmpelse anbefales i modtagelige sorter ved over 10 procent angrebne planter frem til og med vækststadie 69 (afsluttet blomstring). Træf derfor beslutning om bekæmpelse nu. Bedst effekt opnås ved bekæmpelse af svage angreb. Der produceres flest sporer ved 15-22 °C og nattedug.
I figur 5 er udviklingen pt. sammenlignet med de to foregående år.
Til bekæmpelse af brunrust kan anvendes f.eks. 0,35 l Prosaro eller 0,35 l Folicur Xpert EC 240. Ved mere udbredte angreb øges doseringen.
Det gennemsnitlige vækststadie er 66 (under blomstring).
Udviklingen af brunrust i rug i registreringsnettet i 2024 og i de to foregående år. Data i de sidste uger i de foregående år er usikre, da registreringsnettet er stoppet efter uge 24 eller 25, og der herefter kun er meget få registreringer.
Skadegørere i vårbyg
2. registrering er foretaget.
I flere marker registreres der først fra den kommende uge grundet den sene såning mange steder i år.
Bygrust og dernæst skoldplet er mest udbredt. Der er fundet bygrust i ca. 25 procent af observationerne og i alle sorter. Der er fundet skoldplet i ca. 20 procent af observationerne.
Bygrust bekæmpes i modtaglige sorter fra vækststadie 30 (begyndende strækning af hovedskud) ved over 10 procent angrebne planter. Denne uge er der udløst bekæmpelse i 1 procent af markerne. Flere marker er endnu ikke nået til vækststadie 30.
Skoldplet bekæmpes i modtagelige sorter ved 10 procent angrebne planter og mindst 5 dage med nedbør optalt fra vækststadium 31 (1 knæ udviklet). Ved forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning er tærsklen lavere, da smitstoffet sidder på planterester af byg.
Til tidlig bekæmpelse i vækststadie 30-33 kan anvendes billige bredspektrede midler i omkring 20-25 procent dosis.
Af midlerne Folicur Xpert EC 240/Prosaro/Proline Xpert EC 240/Proline har de førstnævnte midler bedst effekt mod bygrust.
Mod skoldplet er rækkefølgen omvendt. Midlerne har svagere effekt mod bygbladplet, hvor Proline og Proline Xpert EC 240 har bedst effekt. Comet Pro hører også til midlerne med bedst effekt mod bygbladplet. Comet Pro har også god effekt mod bygrust og relativ god effekt mod skoldplet. Comet Pro må anvendes 2 gange pr. sæson.
Folicur Xpert EC 240 tæller hårdest i triazolreglerne, hvor 0,2-0,25 l Folicur Xpert EC 240 i vækststadie 30-32 tæller 60-75 procent.
Til bekæmpelse omkring skridning anbefales Propulse-holdige løsninger.
Det gennemsnitlige vækststadie er 30 (begyndende strækning af hovedskud) med en stor variation på vækststadie 23-41.
De første få registreringer af skadedyr er foretaget. Angrebene er svage, og der er ikke angreb over bekæmpelsestærsklerne. Det højeste angreb er 2 procent strå med bladlus og 6 procent strå med kornbladbillelarver. Det nuværende ustadige vejr fremmer ikke opformeringen. I Fjordlands område er der set flere vårbygmarker med op til 50% planter med lus.
Bladlus bekæmpes ved over 40 procent angrebne strå, og ved over 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. strå. Små larver er lettest at bekæmpe.
Skadegørere i havre
2. registrering er foretaget.
Der er kun foretaget relativ få registreringer i havre. I flere marker registreres der først fra den kommende uge grundet den sene såning mange steder i år.
Der er ikke fundet meldug eller andre svampesygdomme. Det gennemsnitlige vækststadie er 31 (1. knæ udviklet), mens de længst udviklede marker er i vækststadium 32 (2 knæ udviklet).
De første få registreringer af skadedyr er foretaget. Angrebene er svage, og der er ikke angreb over bekæmpelsestærsklerne. Det højeste angreb er 0,5 procent strå med bladlus og 10 procent strå med kornbladbillelarver. Det nuværende ustadige vejr fremmer ikke opformeringen.
Bladlus bekæmpes ved over 40 procent angrebne strå, og ved over 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. strå. Små larver er lettest at bekæmpe.
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...
MICHAEL RIIS
Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET