+45 96 15 30 00

26. juni 2024

Registreringsnet uge 26: Skadegørere i vinterhvede og vårsæd

Svampesygdomme i hvede

Svampebekæmpelse er ikke længere aktuel. Det gennemsnitlige vækststadie er 73 (tidlig mælkemodent vækststadie) med en variation på 69-77.

BRUNRUST OG SEPTORIA

Brunrust og Septoria har igen bredt sig i de ubehandlede observationer. Se figur 1-2. Brunrust har aldrig tidligere optrådt så tidligt og været så udbredt som i år, hvilket vurderes at skyldes det varme forår. Der er mindst brunrust i Nordjylland. Se figur 3 med bekæmpelsesbehov i ubehandlede parceller fra en tidligere uge, hvor vækststadierne endnu ikke var så fremskredne som nu.

GULRUST

Angrebene af gulrust i ubehandlede observationer er overvejende svage. Mest er fundet i Heerup og RGT Stokes, hvor der er fundet angreb i ca. 40 hhv. 15 procent af de ubehandlede observationer med 0,1-30 procent angrebne planter i Heerup og 5-10 procent angrebne planter i RGT Stokes.
Udviklingen af brunrust i hvede i registreringsnettet i 2024 og i de 2 foregående år.
Udviklingen af Septoria i hvede i registreringsnettet i 2024 og i de 2 foregående år. Registreringen i uge 18 er ikke retvisende grundet meget få registreringer. I registreringsnettet i korn medtælles angreb på hele planten i de tidlige vækststadier og fra og med vækststadie 32 (2 knæ udviklet) medtælles kun angreb på de 3 øverste fuldt udviklede blade af hovedstrå.
Behov for bekæmpelse af brunrust i hvede i ubehandlede observationer 17.-18. juni 2024 i uge 25. Gule boller viser sorter og marker med angreb under bekæmpelsestærsklen, og røde boller viser sorter og marker med angreb over bekæmpelsestærsklen (10 procent angrebne planter). Data fra en tidligere uge (uge 25) er valgt som illustration, da bollerne bliver gule, når vækststadiet for anbefalet bekæmpelse er overskredet, som det er tilfældet nu.

Bladlus

Angrebene er overvejende svage til moderate. Det højeste angreb er 30 procent strå med bladlus.

Bladlus bekæmpes frem til og med vækststadium 73 (tidlig mælkemodent stadium) ved over 40 procent angrebne strå, når der ikke er behov for for svampebekæmpelse. Herefter bekæmpes angreb frem til vækststadium 75 (kerneindhold mælket og let grynet) ved 100 procent angrebne strå.

Skadegørere i vårbyg

Bygrust er fortsat mest udbredt. Der er denne uge udløst bekæmpelse i ca. 60 procent af de ubehandlede observationer. Der er fundet angreb i alle sorter.
Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter i vækststadie 30 (begyndende strækning af hovedskud) til vækststadie 65 (blomstring) ved over 10 procent angrebne planter.

I figuren herunder er udviklingen af bygrust i år sammenlignet med udviklingen i de to foregående år.
Udviklingen af bygrust i vårbyg i registreringsnettet i 2024 og i de to foregående år.
Formodet havrerødsot i vårbyg (serologisk Elisatest ikke udført på disse planter) fotograferet 24. juni 2024. Sen såning og tidlige angreb af bladlus giver større risiko for angreb af havrerødsot i vårsæd. Oftest er kun ganske få planter angrebet.

BYGBLADPLET

Bygbladplet er næstmest udbredt. Der er udløst bekæmpelse i ca. 5 procent af de ubehandlede observationer. Mest bygbladplet er fundet i Prospect og Skyway (2 i modtagelighed). Sorterne Avenue og RGT Planet (3 i modtagelighed) er ikke med i registreringsnettet, men der er meldt om tilfælde af ret udbredte angreb i sorterne.

Bygbladplet bekæmpes i modtagelige sorter i vækststadie 30-65 ved over 10 hhv. 25 procent angrebne planter i sorter med 3 hhv. 2 i modtagelighed.

SKOLDPLET

Angrebene af skoldplet er overvejende moderate, og der er pt. ingen tydelige sortsforskelle på angrebene.

Skoldplet bekæmpes i modtagelige sorter ved 10 procent angrebne planter og mindst 5 dage med nedbør. Ved forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning er tærsklen lavere, da smitstoffet sidder på planterester af byg. Angreb bekæmpes frem til vækststadie 65 (blomstring).

Til bekæmpelse omkring skridning anbefales 0,25-0,35 Propulse blandet med 0,1-0,2 Folicur Xpert EC240/Prosaro/Proline Xpert EC 240 eller blandet med 0,15-0,25 Comet Pro. Blandingen 0,15-0,25 Propulse + 0,2-0,3 Pictor Active + spredeklæbemiddel kan også anvendes. Især hvis der er behandlet tidligt, kan der ofte anvendes en lav dosis senere på 25-35 procent dosis.

Vær ved brug af Comet Pro 2 gange obs på, at der skal være mindst 21 dage mellem 2 behandlinger.

Skadedyr

Angrebene af bladlus er overvejende svage til moderate, og der er udløst bekæmpelse i ca. 5 procent af observationerne. Der er fundet op til 50 procent angrebne strå. I Fjordlands område findes fortsat marker med angreb af lus over skadetærsklen.

KORNBLADBILLELARVER

Angrebene af kornbladbillelarver er overvejende svage. Det højeste angreb af kornbladbillelarver er 25 procent strå med larver.

BLADLUS

Bladlus bekæmpes ved over 40 procent angrebne strå, og ved over 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. strå indtil omkring begyndende skridning. Små larver er lettest at bekæmpe.

Til bladlusbekæmpelse kan anvendes omkring 0,1 kg Pirimor 500 WG, såfremt der ikke er behov for bekæmpelse af kornbladbillelarver. Vær obs på, at Pirimor kræver lunt vejr for at virke godt. 0,1 l Mavrik eller 0,15 kg Lamdex eller 0,075 kg Kaiso Sorbie kan også anvendes, men især de to sidstnævnte midler skåner ikke nyttedyr. Flere har meldt om mange mariehøns i år.

Som følge af sen såning mange steder er der stor forskel på markernes udviklingstrin. Det gennemsnitlige vækststadie er 54 (under skridning) med en variation fra vækststadie 37-71.

Skadegørere i havre

Angrebene af meldug og havrebladplet er fortsat overvejende svage. Meldug anbefales bekæmpet i vækststadie 32-36 ved over 25 procent angrebne planter og i vækststadie 37-65 ved over 50-75 procent angrebne planter.

SKADEDYR

angrebene af bladlus er overvejende svage til moderate, og der er udløst bekæmpelse i ca. 10 procent af observationerne. I Fjordlands område ses dog marker med mange lus. 
Angrebene af kornbladbillelarver er overvejende svage. Det højeste angreb af kornbladbillelarver er 5 procent strå med larver.

BLADLUS

Bladlus bekæmpes ved over 40 procent angrebne strå, og ved over 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. strå indtil omkring begyndende skridning. Små larver er lettest at bekæmpe.

Til bladlusbekæmpelse kan anvendes omkring 0,1 kg Pirimor 500 WG, såfremt der ikke er behov for bekæmpelse af kornbladbillelarver. Vær obs på, at Pirimor kræver lunt vejr for at virke godt. 0,1 l Mavrik eller 0,15 kg Lamdex eller 0,075 kg Kaiso Sorbie kan også anvendes, men især de to sidstnævnte midler skåner ikke nyttedyr. Flere har meldt om mange mariehøns i år.

Som følge af sen såning mange steder er der stor forskel på markernes udviklingstrin. Det gennemsnitlige vækststadie er 55 (under skridning) med en variation fra vækststadie 41-69.

Der er kun få registreringer i havre.

Registreringen i den kommende uge er sidste registrering i havre i år.
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver... 

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram