Lovpligtige efterafgrøder skal som bekendt sås senest 20. august.
2
UNDGÅ FORSINKET SÅNING
Ved forsinket såning er det indbygget i reglerne, at man trækkes i N-kvote i 2025. Og det forventes ikke, at der gives dispensation til at trække såtidspunktet til efter 20. august.
Kan du, i år, nå at så dine efterafgrøder efter høst og inden 20. august?
Det er i år en ret relevant problemstilling, på især mange sent såede vårsædsarealer, hvor der er planlagt efterafgrøder.
Og nej, kornet på mange af disse sent såede arealer vil ikke være høstet inden 20. august, hvorved man heller ikke kan så efterafgrøder på normal vis ved ”radsåning” inden 20. august.
I år kan det derfor være aktuelt, at man i sent såede vårsædsafgrøder etablerer efterafgrøden før høst ved udspredning af efterafgrøden i den uhøstede kornmark, så efterafgrøden etableres inden 20. august - og man derved undgår forsinket såning og træk i N-kvoten. Det er ikke den mest optimale metode - man er bl.a. meget afhængig af især fugtighedsforholdene for at få en optimal fremspiring.
Følgende punkter kan have betydning for en vellykket etablering inden høst
Udspredning af efterafgrøde bør ske ca. 2 uger inden høst (men stadig inden 20. august)
Olieræddike egner sig bedst til etablering/udspredning før høst
Lejesæd i hovedafgrøden medfører ringe efterafgrøder
Fugt før eller efter etablering er vigtig for spireevne og vækst
Jo tidligere høst af hovedafgrøden, jo bedre efterafgrøder
Et tykt halmlag vil give ringe betingelser for små efterafgrødeplanter
Tidlig etablering kan give for veludviklede efterafgrøder, som generer høstarbejdet, men det er dog sjældent et problem.
Stor ukrudtsbestand i hovedafgrøden giver ringe vækstbetinger for efterafgrøden
Arter og udsædsmængder til udspredning før høst
Spiringsprocenten ved udspredning før høst er markant lavere end ved såning efter høst. Derfor skal udsædsmængden være mindst 30% højere ved udspredning før høst end ved såning efter høst. Det anbefales at anvende 15 kg olieræddike pr. ha ved udstrøning før høst. Alternativt kan der anvendes byg, havre eller vinterrug med 120 kg pr. ha. Olieræddike er at foretrække frem for kornarterne.
Teknik til såning af efterafgrøder
Det kan være en udfordring af sprede en småfrøet art som olieræddike ens i marken. Det løses bedst ved at anvende en gødningsspreder med luftspredebom, eller med elspredere monteret på sprøjtebom.
Anvendelse af en centrifugal-gødningsspreder kan med nogenlunde succes også bruges til udspredning af olieræddike. Her kan man ofte opnå en god fordeling på 24 m spredebredde. Spredning på 30 m er kun muligt under optimale forhold med en vindhastighed <2 m/s og på fladt terræn. Regn med at ca. 10% af olieræddikefrø knuses under spredningen. Disse vil primært blive spredt indenfor 5 m af begge sider af centrifugalsprederen. Derfor skal udsædsmængden øges ved brug af centrifugalspreder.
Operationen med udspredning før høst kan i mange tilfælde være en maskinstationsopgave, så overvej evt. at kontakte maskinstationen allerede nu.
Har du spørgsmål, eller har du behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...