Sørg for den optimale vinterklargøring af dine græsmarker
2024 har været et rigtigt godt græsår med rigelig nedbør og moderate temperaturer. De store udbytter, der er høstet, har trukket næringsstoffer, specielt kalium ud af jorden.
Sidste slæt skal tages ved førstkommende lejlighed med godt vejr efter 25. september og helst inden 15. oktober, så græsset kan nå en passende bladmasse inden vinter.
Det er også nu du skal tage stilling til, hvilke marker der skal pløjes eller lægges om til foråret. Når marken går ind i sit 3. brugsår kan du søge et ekstra tilskud på 1.500 kr. pr ha. Det rykker lidt ved grænsen for hvornår marken skal lægges om, men marker der har givet for lidt eller er blevet kørt op, bør lægges om.
Marker, hvor der efterfølgende skal være majs i pløjefrit system, kan med fordel nedvisnes allerede her i efteråret, men kun på marker, der ikke er søgt miljø og klimavenligt tilskud til. Marker, hvor der er søgt tilskud på, må tidligst nedvisnes 1. januar.
Hvordan sikrer du bedst græsmarkens overvintring?
Vi har 3 faktorer, vi kan påvirke i forhold til overvintring og sikring af en god mark til næste sæson.
STUBHØJDE
KVÆLSTOFFORSYNING
KALIUMFORSYNING
Stubhøjde
For at sikre en tilstrækkelig bladmasse inden vinter skal stubhøjden afpasses tidspunktet for sidste slæt.
Høster du sidste slæt i slutningen af september eller starten af oktober er det ofte nemmere at få bjærget sidste slæt med passende tørstofindhold og undgå strukturskader i græsmarken. Her kan stubhøjden med fordel sættes til 7-8 cm. Udbyttet i første slæt efterfølgende år er typisk størst, hvor foregående sidste slæt er høstet i slutningen af september eller starten af oktober.
Høster du sidste slæt senere end medio oktober bør stubhøjden til gengæld være ca. 10 cm, så græsset efterlades med tilstrækkeligt grønt bladareal.
Græs udlagt i sensommeren er tynd og meget lidt modtagelig for sneskimmel, hvorfor disse marker ikke skal afpudses/høstes, da det ofte giver risiko for spor i marken.
Det er vigtigt at vurdere markerne medio oktober og lave en evt. afpudsning senest 20. oktober. Generelt bør der kun laves afpudsning af ældre og meget kraftige marker og kun hvis det kan gøres uden at lave spor.
Kvælstofforsyning
Græsset skal være i balance inden vinter – dvs. græsset skal være gået i ”dvale” inden vinter – et højt kvælstofniveau i jorden og planterne vil få planterne til at fortsætte væksten, hvilket øger risikoen for udvintring. Hvis du af hensyn til opbevaringskapacitet har behov for at få gylle ud inden 1. oktober, bør det fortrinsvis være til marker, der omlægges til næste år. Hvis du har kørt under kvægundtagelsesreglerne må du ikke udbringe husdyrgødning i september til marker, der pløjes til foråret.
Kaliumforsyning
Kalium virker som ”frostvæske” i planterne. Underskud af kalium øger derfor risikoen for udvintring. Der er høstet meget store græsudbytter og på sandjord er der udvasket kalium. Som tommelfingerregel kan man regne med, at der bortføres 25 kg kali pr. 1000 FEN, der er bortført marken. Er der således høstet 10.000 FEN pr. ha, bør marken løbende være tilført 250 kg kalium pr. ha. Er kalitallet under 5 på grovsandet jord, og der er høstet mere kalium end der er tilført kan overvintringen forbedres ved at tilføre 50 kg kalium pr. ha umiddelbart efter sidste slæt, hvis det er taget senest medio oktober. På lerjord er der ikke behov for ekstra kalium.
Opsummering
Tag sidste slæt første gang vejret og vejrudsigten er til det efter den 25. september.
Afpas stubhøjde i forhold til slættidspunkt
Kør ikke i marken, hvis der laves spor. Lad hellere marken overvintre med pels på.
Tilfør kalium til marker på grovsandet jord, efter sidste slæt.
Gylle der skal ud, gives fortrinsvis til gamle græsmarker.
Kilde: SEGES
Tag fat i din planterådgiver, hvis du ønsker at få lagt en strategi ud fra dine individuelle forhold såsom græsblanding, jordtype, græsmarkens alder mm.