+45 96 15 30 00

25. april 2024

Svampebekæmpelse i vinterraps under blomstring - det er nu!

Det bedste bekæmpelsestidspunkt er oftest i vækststadium 65, når 50-60 procent af blomsterne på hovedskuddene er åbne. Brug med konventionel teknik mindst 300 l vand.
Ved svampebekæmpelse under blomstring er målet knoldbægersvamp, skulpesvamp og gråskimmel.

Der findes stadig ikke noget godt hjælpemiddel til at afgøre behovet for svampebekæmpelse i vinterraps under blomstring, så sprøjtningen må i et vist omfang derfor betragtes som en forsikringssprøjtning.

Angreb af knoldbægersvamp fremmes af hyppig rapsdyrkning. Hvileknoldene kan overleve op til 8-10 år i jorden, men de fleste hvileknolde dør før. Smitte kan dog vedligeholdes på alternative værter. Fugtige forhold omkring blomstring fremmer angreb, men betydende angreb er også set under relativ tørre forhold. Der skal også være en vis jordtemperatur, før sklerotierne spirer med apothecier, hvorfra sporerne spredes. En lang blomstring fremmer angreb, da smitten sker via de nedfaldne kronblade på løvbladene.

Skulpesvamp og gråskimmel er ikke afhængige af sædskiftet og blomstringens varighed.

I de senere års mange landsforsøg med svampesprøjtning i vinterraps under blomstring i marker med raps regelmæssigt i sædskiftet har ca.75 procent af forsøgene været rentable (ekskl. køreskade) ved en rapspris på 330 kr./hkg. Det gennemsnitlige bruttomerudbytte har været 2,8 hkg/ha.

Sprøjtetidspunkt

Ved svampebekæmpelse omkring blomstring opnås der effekt mod knoldbægersvamp, skulpesvamp, gråskimmel og for nogle af midlerne også mod lys bladplet. Ved tidlige angreb af lys bladplet er det nødvendigt at bekæmpe tidligere i foråret, men ved vedvarende angreb ønskes også effekt under blomstring.

Det bedste bekæmpelsestidspunkt mod knoldbægersvamp er oftest i vækststadium 65. Vækststadium 65 er tidligere end de fleste tror. På dette tidspunkt ser marken ret gul ud på afstand, men slet ikke fuldstændig gul. Kigger man på planterne, er 50-60 procent af blomsterne på hovedskuddene åbne. Se billede nedenfor. Der findes også flere forsøg, hvor bekæmpelse ca. 10-14 dage efter st. 65 var bedst. Dette kan være ved meget tørre forhold ved begyndende blomstring efterfulgt af en periode med meget nedbør.
I vækststadium 65 fås samtidig god effekt mod nye angreb af gråskimmel og en god sideeffekt mod skulpesvamp. Det bedste tidspunkt at bekæmpe skulpesvamp er egentlig ved afblomstring, men her er effekten mod de øvrige svampesygdomme ringere. Bekæmpelse i vækststadium 65 er derfor ofte et godt ”kompromis”.

1 eller 2 behandlinger?

Effekten af en svampesprøjtning holder kun ca. 2 uger. Smitte med knoldbægersvamp sker via de nedfaldne kronblade, og der ligger kronblade på løvbladene i ca. 4 uger. For at få lang nok virkningstid kan der derfor være behov for 2 sprøjtninger.

Der er de senere år udført landsforsøg med to behandlinger under blomstring (st. 65 og 10-14 dage senere) contra en enkelt behandling i vækststadium 65 eller 14 dage senere. I de fleste forsøg har der kun været betaling for en enkelt behandling, men i nogle forsøg har der været betaling for 2 behandlinger. To behandlinger kan være aktuel ved vedvarende fugtige forhold under blomstring og hyppig rapsdyrkning i marken. En høj rapspris øger også rentabiliteten i 2 behandlinger.

Der findes ingen sikker varsling for angreb af knoldbægersvamp, og der findes således heller ingen varsling for, hvornår 2 behandlinger evt. er rentabel.

Løsningsforslag til bekæmpelse af svampesygdomme i vinterraps under blomstring

Der er mange jævnbyrdige løsninger og mange blandingsmuligheder. Den gamle løsning Amistar + Orius Gold kan stadig anvendes, men ved kraftige angreb af knoldbægersvamp er andre løsninger stærkere jævnfør tabel 2 nedenfor. Orius Gold tæller også meget i triazolregnskabet.

Såfremt det fortsat er helt usædvanlig fugtigt, og man har haft hyppig raps i sædskiftet, kan der være behov for en supplerende behandling. Anvend ved to behandlinger 70 procent normaldosis i vækststadium 65 og 50 procent dosis ved den supplerende behandling. Hvis der behandles 1 gang sent under blomstring anbefales også 70 procent dosering.

Udføres der to behandlinger, er det nødvendigt at være opmærksom på det maksimalt tilladte antal behandlinger med de enkelte midler, minimum antal dage mellem 2 sprøjtninger samt maks. doser og sprøjtefrister, hvilket derfor også er anført ved løsningsforslagene i tabel 1. Bl.a. skal man være opmærksom på, at Propulse kun må anvendes 1 gang pr. vækstsæson i raps. Pictor Active må anvendes maks. 2 gange, men ved 2 behandlinger må der maks. anvendes 0,5 l/ha pr. gang.

Ikke alle midler er godkendt mod alle svampesygdomme. Det kan skyldes mindre god effekt eller mangel på forsøg med angreb, der kan belyse effekten. I tabel 1 er angivet de på etiketten nævnte sygdomme dog er lys bladplet tilføjet ved løsninger med bedst effekt.

Fjordland anbefaler:

I boksen ved siden af kan du se, hvad Fjordland anbefaler i st. 65 

Øvrige løsninger:
Se øvrige løsninger her »
0,7 Propulse - pris ca. 290 pr. ha
eller
0,35 Pictor Active + 0,35 Folicur Xpert - pris ca. 255 pr. ha

Effekter af midler mod svampesygdomme

I tabel 2 ses effekten af de aktuelle midler mod de enkelte svampesygdomme.

Det fremgår, at Amistar/Mirador og Amistar Gold/Greteg Star har svagere effekt på knoldbægersvamp end de øvrige løsninger.
Tabel 2: Effekt af godkendte svampemidler i raps

SYGDOMME

AMISTAR/
MIRADOR

AMISTAR 
GOLD/
GRETEG 
STAR

FOLICUR
XPERT
EC 240

JUVEN-
TUS

ORIUS
GOLD

PICTOR
ACTIVE

PRO-
PULSE

PRO-
SARO

Knoldbæger
svamp
**(*)
**(*)
***
***
***
***(*)
***(*)
***(*)
Gråskimmel
**
-
**
**
**
**
**
*(*)
Skulpesvamp
***
-
**
**
**
***
***
**
Lys bladplet
-
-
**
*(*)
**
***
**(*)
**(*)
Normaldosering
l/kg pr. ha - 3)
1,0
1,0
0,78 - 1)
1,0
0,96 - 2)
1,0
1,0
0,75 
- 1)
Pris pr. normaldosering inkl. afgift, ekskl. moms
240
320
239
311
176
420
420
266
* = svag effekt
** = nogen effekt
*** = middel til god effekt
**** = meget god effekt
(*) = en halv stjerne
- = ingen effekt / ingen data.
1) Effekt vurderet ud fra 1,0 liter.
2) Effekt vurderet ud fra 1,25 liter.
3) Vær obs på, at for midler omfattet af triazolreglerne er de tilladte doser lavere end de angivne normaldoser.

Sprøjteteknik

Angreb af knoldbægersvamp sker via de nedfaldne kronblade på løvbladene. Angreb sker både via de nedre og øvre løvblade. Ved svampesprøjtning er det derfor vigtigt at få en god dækning af hele planten også på de nederste blade, hvilket med konventionel sprøjteteknik betyder langsom kørsel og godt med vand. Landsforsøg i 2022 med konventionel sprøjteteknik viste bedre effekt med 400 l vand end med 200 l vand. Anvend derfor mindst 300 l vand. Mest vand benyttes ved sprøjtning på tørre planter.

Anvend f.eks. 350 l vand med en 04 lavdrift/refleks/kompakt luftinjektionsdyse, 3,5 atm. og 6 km/t.
Har du spørgsmål eller behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram