+45 96 15 30 00

22. september 2022

Tørstofanalyser i majs

Majshøsten står for døren men hvornår finsnitteren skal i marken kan tit være svært at vurdere. Især i et år som 2022 hvor nedbørsmængder og solskinstimer har afveget en del fra ”det normale”. Der er mange værktøjer, som kan bruges til beslutningsstøtte. Man kan eksempelvis bruge høstprognosen i Cropmanager. Det kræver selvfølgelig at de rigtige data er til rådighed for beregningen.

Vi har også tit kigget til Majsvarmeenhederne (MVE) som også normalt kan give en god indikation af hvornår majshøsten skal i hus.
Sidst men ikke mindst kan vi bruge tørstofanalyser til at vurdere hvornår vores majs er klar til høst.

Fjordland afholdt 19. september majsdemo med 22 sorter af majs sået 4.-5. maj. I alle sorterne er der 15.-16. september lavet tørstofanalyser. Du kan se resultaterne i tabellen.
Som udgangspunkt viser TS %’erne at majsen er længere fremme end forventet. En del af forklaringen kan være en relativ solrig og tør sæson hvor majsen er blevet hurtigere færdig end normalt. Hvis man går ind og kigger på kolberne, ser man dog at majsen endnu ikke er færdig med at lagre stivelse.

Ud fra de fundne TS% forventer vi at høsten i Fjordlands område i år vil falde tidligere end normalt. Et godt bud kunne være ca. 25. september (+/- 5 dage) for de tidlige sorter, og 1. oktober (+/- 5 dage) for de middel tidlige. Men der ses en enorm variation fra mark til mark. Fjordland opfordrer derfor til at man kommer ud i sine majsmarker og får vurderet hvor tæt man er på høst. 

KvægXperten kan hjælpe med tørstofanalyser, kontakt din lokale kvægrådgiver for yderligere information.
Kontakt din planterådgiver, hvis du har brug for sparring...

JENS CHRISTIAN LUNDGAARD

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIV
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram