+45 96 15 30 00

20. marts 2024

Ukrudtsbekæmpelse i vinterbyg

Heldigvis har de fleste prioriteret at få bekæmpet ukrudt i vinterbyggen i efteråret, og vi vil her tage sigte mod en evt. opfølgning – primært mod tokimbladet ukrudt, som helst skal bekæmpes inden vinterbyggen lukker rækkerne, så ukrudtet kan rammes.

Skulle du være i den uheldige situation, at du ikke fik ukrudtsbekæmpet i vinterbyggen i efteråret, så skal du op på stikkerne og være klar når marken er farbar. Hvis der er græsukrudt der skal bekæmpes, så er mulighederne få og begrænsede. Du kan kun bruge max. 0,05 l/ha Hussar Plus OD, og den virker kun moderat mod enårig rapgræs, vindaks og rajgræs. De resterende græsser er der begrænset - eller ingen effekt på. Skal du bekæmpe vindaks, enårig rapgræs og rajgræs, så gå efter dage med høj solindstråling og gode temperaturer – gerne over 12 grader. Er du i tvivl om der er god vækst i ukrudtet, så ryk nogle planter op, og tjek om der er hvide rodspidser. Hvis ja, så afsted så hurtigt som muligt.

Den almindelige opfølgning på tokimbladet ukrudt, skal målrettes de ukrudtsplanter du finder, som er spiret frem hen over vinteren. Hvis du ved at bestandene evt. også er resistente, så skal du tage ordentligt fat. Vores udgangspunkt er faktisk, at fuglegræs og måske også kamiller er resistente.

Resistent fuglegræs bekæmpes med Starane-produkter eller allerbedst med Pixxaro. Brug f.eks. 0,35-0,45 l/ha Pixxaro eller 0,7 l/ha Starane XL

Resistent kamille bekæmpes med 0,6-0,7 l/ha Mustang Forte, men vær OBS på efterfølgende afgrøder og halmanvendelse.
Hvis du ved at hverken fuglegræs eller kamille er resistent, kan du gå ned i dosis, omkring 0,45 l/ha Starane XL eller Primus XL. 0,3 l/ha Starane 333 HL + 5 g Nicanor/Express vil også kunne bruges, men den er endnu mere temperaturafhængig. Vi anbefaler at du blander flere midler, for netop at undgå resistens. En god blandingspartner til ovenstående vil være Nicanor eller Accurate Max, som vil give en bred og støttende effekt på mange ukrudtsarter.

Du kan også bruge 0,4-0,5 l/ha Zypar hvis du har burresnerre eller storkenæb der skal bekæmpes. Mod snerlepileurter anbefales 0,3 l/ha Starane XL, i april, når du er sikker på at alle planterne er spiret frem. Brug en stor vandmængde, så du til den tid kan komme ned under vinterbyggen.

Husk at tjekke de enkelte midler for evt. restriktioner i anvendelsen i forhold til kornets vækststadier. Ved meget lave doser, anbefales tilsætning af spredeklæbemiddel for fuld effekt.

På det nyligt afholdte vækststartsmøde blev deltagerne præsenteret for tabellen herunder, som giver et overblik over hvorledes de enkelte ukrudtsarter bedst bekæmpes:

FIND FLERE LØSNINGSFORSLAG HER
Hvis du er i tvivl om hvilke ukrudtsarter du har, eller du er i tvivl om hvad du skal gøre, så få din planterådgiver med ud i marken, så I sammen får lagt den rette strategi mod ukrudtet.

LARS B. ANDREASEN

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram