+45 96 15 30 00

29. marts 2023

Vækstregulering af vintersæd

Vækstregulering af vintersæd kan i nogle tilfælde være en rigtig god ide, da lejesæd og høstbesvær som følge deraf, kan koste rigtig dyrt. Har man på sin jord erfaring for lejesæd, og er der en række risikoforhold der gør sig gældende, bør man gøre sig nogle tanker om vækstregulering som en mulighed. I dette tilfælde bliver der kigget nærmere på Hvede, Rug, Vinterbyg og Tritricale.

Væksten i vintersæden er så småt kommet i gang rundt omkring, og inden længe skal man til at overveje om ens vintersæd, eller dele af det, skal vækstreguleres. Her er en række af de vigtigste forhold der kan gøre vækstreguleringen aktuel.
1. Sortens stråstyrke
Stråstyrken af ens sort er en af de ting man skal være særligt opmærksom på. Herunder er en oversigt over de forskellige sorters stråstyrker.

MEST STRÅSTIV

MIDDEL STRÅSTIV

MINDST STRÅSTIV

VINTERHVEDE                    
RGT Saki, LG Initial               
KWS Extase, Graham, 
RGT Stokes, RGT
Bairstow, Informer,
Pondus, SY Institor
Heerup, Rembrandt,
Wheat Mix Star, Wheat
Mix 221, NOS Hvede Mix      
2210, NOS Hvede Mix
2220, HK-HvedeMix
2022, Champion, KWS
Dawsum, Bright
Kvium, Chevignon
VINTERRUG                         
WS Jethro, KWS Berado,     
Astranos, KWS Tayo
KWS Rotor, KWS Pulsor        
KWS Serafino, KWS
Receptor, KWS Igor
VINTERBYG                          
KWS Tardis, Valerie
Comeback, KWS Wallance 
(6r)
Neptun, KWS Kosmos (6r),   
Cleopatra Bordeaux, 
Toreroo (6r, hyb), Alaska, SY
Dakoota (6r, hyb), SU
Midnight (6r)
SY Kingsbarn (6r, hyb),
SY Galileoo (6r, hyb),
Jettoo (6r, hyb), KWS
Meridian (6r), LG 
Globetrotter, SY Kingston 
(6r, hyb)
TRITRICALE                          
Cappricia                              
Probus, Trias, Lumaco            
Brehat, Neogen, Trivalan
2. Tidlig såning og høj udsædsmængde
Da en del vintersæd er sået tidligt, som følge af at det kan tælle med som efterafgrøder, skal man være særligt opmærksom på dette. Tidligt sået vintersæd øger risikoen for lejesæd, da det ofte bliver til en relativt kraftig afgrøde. Er der ovenikøbet anvendt en høj udsædsmængde ift. Sådatoen, øger dette risikoen yderligere.
3. Mild vinter
En anden ting der skal tages højde for, er den milde vinter der har været i år. Afgrøderne er kommet fint igennem langt de fleste steder, og der står mange kraftige marker rundt omkring, der ikke er blevet ’’trimmet’’ af frost og kulde.
4. Stor første tildeling af N
Har man givet en høj mængde N ved første tildeling skal man også være opmærksom, da det typisk vil resultere i en meget vegetativ vækst, hvilket øger risikoen for lejesæd.
Hvornår og hvordan?
vælger man at vækstregulere, anbefales det afhængeligt af produktet at køre mellem stadie 31 – 37, altså i strækningsfasen. Det er værd at nævne at jo tidligere i strækningsfasen man kommer afsted, jo bedre vækstregulerende effekt opnår man. Der skal dog minimum være en gennemsnitlig døgntemperatur på 8o, (12o for Cerone ogTerpal), eller derover. Generelt skal der være god vækst i afgrøden, og/eller udsigt til en periode med god vækst. Ellers opnås en ringere effekt.

Det anbefales at behandle i morgentimerne, hvor der er god luftfugtighed, og med udsigt til en dag med meget solskin, så der er godt gang i væksten. Der anvendes 150 – 200 liter vand pr. ha. Til behandlingen, og det anbefales at tilsætte sprede klæbemiddel til blandingen, da det øger optaget i planten.
I mange tilfælde kan vækstreguleringen slås sammen med en ukrudts- eller svampesprøjtning. Se de forskellige vækstreguleringsmidlers blandbarhed med andre midler på https://middeldatabasen.dk
Er du i tvivl om noget, eller ønsker yderligere vejledning inden for vækstregulering er du velkommen til at kontakte din planterådgiver.

HANS KUDAHL

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIV
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram