+45 96 15 30 00

2. august 2023

Vinterraps etablering

Jordtype
Veletableret raps har et dybtgående rodnet og kan derfor udnytte en stor del af jordens vandindhold. Omkring blomstring er rapsen dog meget tørkefølsom, og på lettere jordtyper kan vanding på dette tidspunkt være afgørende for udbyttet.

Vinterraps kan trives på de fleste jordtyper. Det er dog en betingelse, at jorden er velafvandet. Raps er meget følsom overfor dårlig jordstruktur, og vil således ikke trives, hvor jorden er kompakt som følge af tung trafik. På humusjord kan der være risiko for, at rapsen fryser op om vinteren.
Sædskifte
Hvis man dyrker raps for ofte i samme mark, kan der opstå problemer med kålbrok og kransskimmel. Der skal være mindst fem frie år imellem to rapsafgrøder. Der bør også være mindst 3 frie år imellem raps og en hulstænglet afgrøde, f.eks. ært og hestebønne, fordi disse afgrøder også kan angribes af og vedligeholde smitte af knoldbægersvamp.
Kålbrok i stigning.

Vi har i de senere år konstateret en kraftig stigning i marker med kålbrok. Det skyldes nok at der har været en del år med gode økonomiske udsigter ved rapsdyrkning, samt nogle år med milde efterår. Hvor der er risiko for angreb af kålbrok, men hvor du alligevel vælger at tage chancen og etablerer vinterraps, kan følgende tiltag være med til at mindske problemet.
Sen etablering kan mindske angrebet af kålbrok en del
Valg af en kålbroktolerent sort kan hjælpe noget
Tilførsel af kalk i såbedet kan hjælpe en smule
Alle tre tiltag i kombination vil mindske problemet med kålbrok en del.
Etablering
Rapsen kræver et godt såbed, hvor jorden ikke er for kompakt i dybden, så rødderne kan udvikle sig i dybden og sikre en god forsyning med vand og næringsstoffer. Raps ELSKER løs jord.
Udsæd
Det meste raps er ikke længere bejdset med skadedyrsmidler, så man skal være opmærksom på evt. tidlige angreb af rapsjordlopper.
Såning
Målet med etablering af vinterraps er at få 25-35 veludviklede planter med 8 - 10 blade og en rodtykkelse som en blyant inden vinteren. Samtidig skal rapsens vækstpunkt være så tæt på jordoverfladen som muligt.

Vinterraps sås normalt fra 10. til 25. august. For at få en hurtig og ensartet etablering er det vigtigt, at rapsen sås i ca. 2 cm dybde i en bekvem, fugtig jord. Under tørre forhold bør rapsen sås i 3-4 cm dybde.

Hvis der pløjes anbefales det at bruge furepakker i forbindelse med pløjning eller at tromle inden såning. Ved såning på lerjord kan der være risiko for slemning. Der bør derfor ikke sås ved udsigt til store nedbørsmængder lige efter såning. Følg vejrudsigten - der skal helst være udsigt til 2-3 dages tørvejr efter såning.
Vinterraps etableret uden pløjning. Bemærk, den stærkt forgrenede rod, der typisk ses, hvor jorden ikke er tilpas løs ved såning. 

Foto: Gert Olesen, Dansk Landbrugsrådgivning.
Raps kan etableres pløjefrit enten ved grubbesåning eller ved såning efter forudgående harvning. Fordelen ved såning uden pløjning er bl.a. at man på denne måde undgår problemer med slemning af såbedet. På arealer hvor der erfaringsvis er problemer med snegle, bør der altid gennemføres en harvning før såning.

Raps kræver en løs jord, der også er løsnet i dybden, så rødderne kan komme hurtigt i gang og trænge dybt ned i jorden. Det anbefales derfor altid at løsne jorden til mindst 10 - 15 cm dybde før såning af vinterraps uden forudgående pløjning.

Det er en almindelig fejl, at der udsås for mange frø. Der bør tilstræbes 25-35 planter pr. m2. Dette vil normalt kunne opnås med 1,2 – 2,5 kg udsæd pr. hektar. Der kan være stor forskel på frøvægten. De fleste rapssorter sælges i units, hvor man køber et bestemt antal frø frem for et bestemt antal kg.
Har du behov for sparring, er du altid velkommen til at kontakte din planterådgiver...

MICHAEL RIIS

Planterådgiver
TILBAGE TIL NYHEDSARKIVET
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
mail@fjordland.dk
printerphone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram